29 april 2020

Fira valborg på ditt eget vis

Med anledning av coronaviruset så blir valborgsfirandet annorlunda för många av oss i år. Men med lite tanke, känsla och fantasi kan vi hälsa våren välkommen ändå. Här får du några tips!

Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittspridningen av covid-19. Genom att stanna hemma och undvika fysiska kontakter tar du ditt ansvar. Folksamlingar med över 50 personer är förbjudna och många aktiviteter under valborg är därför inställda.

Vill du ändå ha en trevlig stund på torsdag kväll?
Göra nåt aktivt som frammanar den pirrande vårkänslan?

SJUNG VÅRSÅNGER DIGITALT
Gudmundrå församling bjuder in alla att vara med och sjunga vårsånger digital via sin Facebookkanal https://www.facebook.com/Gudmundra Länk till annan webbplats. på Valborgsmässoafton klockan 16.30-17.00.

Vintern raaaasat, Sköna maj välkommen, Glad såsom fågeln – Leta reda på texterna och sjung med. Man kan bara bli glad!

TA EN PROMENAD I VÅR VACKRA NATUR
Kramfors kommun ligger mitt i Höga Kusten och vår vackra natur håller sakta på att vakna till liv. På vår sida Visit Kramfors finns tips på friluftsaktiviteter att uppleva i och utanför vårt naturvärldsarv.

Tips från Visit Kramfors Länk till annan webbplats.

GRILLA NÅGOT GOTT UTOMHUS
Kanske är det läge att inleda grillsäsongen? Köp hem något smaskigt och laga till en vårmiddag i trädgården. Koppla ihop bärbara högtalaren med mobilen och knappa fram ”O hur härligt majsol ler” med till exempel Lunds studentkör på Youtube så är upplevelsen total.

SKRIV ETT EGET VÅRTAL
Äntligen får du möjlighet att brodera ut det du har på hjärtat. Bjud sedan in släkt och vänner via Skype på en högtidsstund och ta tacksamt emot applådkaskaderna.

Bra att tänka på!

Du som ändå känner att det inte blir någon vår utan en brasa och som planerar ett privat firande med andra behöver komma ihåg ett par saker.

  • Det är förbjudet att träffas i större grupper än 50 personer. Folkhälsomyndigheten rekommenderar i övrigt social avhållsamhet och armlängds avstånd mellan människor.

  • Majbrasa inom bostadsområdet måste ske med försiktighet och på eget ansvar. Markägarens tillstånd ska alltid inhämtas. Eldning på allmän plats kan fordra tillstånd som sökes hos polismyndigheten. Kontakta polismyndigheten för att ta reda på om tillstånd krävs i ditt fall.

  • Det är redan mycket torrt i markerna och Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen har gått ut med en varning och vädjan om att inte elda. Det gäller även gräs, löv och annat trädgårdsmaterial.

Ska din tonåring fira valborg ute?

Vid valborg är risken hög att unga dricker alkohol. Tonåringar bryr sig om vad deras vårdnadshavare säger så vi ber er att prata med era unga om alkohol.

Tips på saker att prata om Länk till annan webbplats. (Tänk om-kampanjen)

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ann-Cathrin Granbäck
Kommunikatör
0612-801 07
ann-cathrin.granback@
kramfors.se