Tomas Litström, Kramfors-Alliansens fotbollssektion

07 juli 2020

Tuff utmaning för Alliansen och andra idrottsföreningar

Covid–19 och förbud för sammankomster med fler än 50 personer slår inte bara hårt mot kulturen och besöksnäringen. Idrotten drabbas också när verksamheter ska drivas i samma omfattning som tidigare – men med ökade kostnader och lägre intäkter.

Kramfors-Alliansen är Ångermanlands största fotbollsförening med tre seniorlag – två seniorlag på herrsidan och ett damseniorlag tillsammans med Frånö SK – samt 14 ungdomslag och ligafotbollen för barn. All träning och alla hemmamatcher sker på de två planerna på Kramfors IP.

– På grund av covid–19 har vi fått ställa om till fler träningstillfällen och färre spelare på planerna samtidigt. Det innebär att vi behöver fler plantimmar som kostar oss mer pengar, säger Tomas Litström, ordförande i Alliansens fotbollssektion.

Parallellt med det har intäktsmöjligheterna sjunkit drastiskt.

– Utan publik på matcherna går vi miste om både entréavgifter och kioskförsäljning. Det handlar om sexsiffriga belopp under en säsong. Stödet från sponsorer har också minskat, eftersom flera företag har det tufft.

– De enda intäkterna som är oförändrade är aktivitetsstöden från stat och kommun samt deltagaravgifterna.

Situationen är liknande för flera andra föreningar i kommunen.
– För oss i Alliansen gäller det att försöka klara oss genom krisen och se till att vi är bra rustade när begränsningarna hävs och samhället öppnar upp, säger Tomas Litström.

Han förklarar att föreningen under covid–19 har en strategi att hjälpa utsatta människor och att försöka stärka sitt varumärke.

– Vi har i samarbete med Kramfors Handel kört ut varor från butiker till kunder som tillhör riskgrupperna. Vi kommer också att sända våra hemmamatcher med hjälp av enkel teknik, som gör att man kan se dem vi gratisappen Min fotboll.

Kramfors-Alliansen har däremot inte beslutat om att erbjuda folk att betala ”soffbiljetter”. Ett sätt för supportar att stötta föreningen när de inte kan sitta på läktaren.

– Vi har hittills valt att enbart satsa på åtgärder för att visa på samhällsengagemang och omtanke. Det hoppas vi få betalt för på olika sätt när allt återgår till det normala.

– En idrottsförening är så mycket mer än bara poäng och tabellplaceringar. Samhällsnyttan är den viktigaste faktorn, säger Tomas Litström.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Kultur- och fritidschef
patrik.asplund@kramfors.se