Nordingrå kyrkoruin från 1200-talet

05 augusti 2020

Appen HK Story lyfter fram kulturarv längs Höga Kustenleden

Utan att ha aktuell statistik är det tydligt att antalet människor som rör sig i skog och mark denna sommar är stort. Särskilt hårt är trycket på Höga Kustenleden. För att synliggöra kulturvärden längs leden har appen HK Story tagits fram.

– Det finns väldigt mycket spännande att upptäcka i anslutning till leden, säger Ann Holst projektledare för ”Kulturarv Höga Kustenleden”.

– Många besökare vill till Skuleskogens nationalpark för att det är mäktigt och vackert, men det finns så mycket mer. Med HK Story vill vi lyfta fram ytterligare värden och ”dolda skatter”.

Projekt i spetsen för utvecklingsarbetet

Med ”vi” menar Ann Holst projektet Kulturarv Höga Kustenleden som drivs av Kramfors och Örnsköldsviks kommuner. Örnsköldsvik är projektägare och Tillväxtverket är huvudfinansiär. Även Höga Kusten Destinationsutveckling samt Leader Höga Kusten medverkar.

– HK Dest och Höga Kusten Turism lanserade en app för hela Höga Kusten i början av sommaren och vår app är ett komplement till den. De två apparna ska haka i varandra.

Ska lätta på trycket i Skuleskogen

Höga Kustenleden är en av 12 leder i landet som utsetts till signaturled av Svenska Turistföreningen. Signaturleder är ett urval av Sveriges mest spektakulära leder. Vissa delar av Höga Kustenleden är så pass hårt belastade att det sliter på naturen och att det finns anledning att lyfta fram andra delar.

Nordingrå och Köpmanholmen utvalda områden

I dagsläget finns information kopplat till trakterna kring Nordingrå i Kramfors kommun och Köpmanholmen i Örnsköldsviks kommun - två områden med olika karaktär.

Nordingrå är starkt präglat av inlandsisen med vackra utsiktsplatser, en gammal fornborg, kyrkoruin, spännande geologi och intressant biologi. Köpmanholmen bär på sin brukshistoria och massor av konstverk i Herrgårdsparken.

– HK Story lotsar dig till platser du kanske inte besökt tidigare. Och har du redan varit där, kanske du får veta något nytt om området. Vi jobbar också med intentionen att stärka det lokala näringslivet, så med hjälp av appen kan det bli lättare att hitta ett mysigt café eller veta var man kan proviantera, säger Ann Holst.

HK Story är producerad av företaget Hi-Story och går att ladda hem gratis på de vanliga platserna där appar finns.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ann Holst
projektledare
Kulturarv Höga Kustenleden
070-641 53 55