Annika Wångby Stattin.

04 december 2020

Succé för vägmärken under Mannaminnes rekordsäsong

Vad har vägmärken med ett besöksrekord att göra?
P
å Mannaminne i Häggvik, Nordingrå, vet man. Och dessutom har man beslutat att köra en favorit i repris 2021.
Men vi tar det från början.

Som för så många andra besöksanläggningar i Kramfors kommun och Höga Kusten, omgavs sommaren 2020 med både frågetecken – öppna eller inte öppna? – och oro.
Men när beskedet kom den 13 juni att det var fritt fram att resa inom landet, förändrades allt.

– För vår del öppnade vi sista söndagen i maj, säger Annika Wångby Stattin, verksamhetsledare på Stiftelsen Mannaminne.

Det var något senare än vanligt, men välkommet ur den aspekten att det krävdes noggranna förberedelser för att säkerställa att risken för smittspridning av covid–19 minimerades.

Vägmärken blev ett lyckat grepp
För Mannaminnes blev ett infall om att använda sig av vägmärken (!) för att lotsa besökarna runt området på ett tryggt sätt, en succé.

– Dels för att man kan tyda vägmärken oavsett varifrån man kommer, dels för att det nog uppfattades som lite roligt, säger Annika och skrattar.

Hon gick runt på Mannaminne med en 1,5 meter lång rundstav innan säsongsöppningen, mätte avstånd vid entréer, trappor och väggar där folk passerar och satte därefter upp vägmärken utifrån de resultat hon fick.

– På några ställen fick det bli enkelriktat, från motsatt håll satte vi upp skylten Fordonstrafik förbjuden. Totalt använde vi oss av fyra olika vägmärken och många vägmärken blev det.

Besökarna uppskattade modellen.
– Responsen blev hundraprocentigt positiv och folk som ringde för att höra sig för hur förhållandena var, tog emot vår information med lättnad och bestämde sig för att komma till oss.

– Min upplevelse är att besökarna kände sig lugna och trygga av våra vägmärken och andra anvisningar, säger Annika Wångby Stattin.

Mannaminne i Häggvik, Nordingrå.

Rekordsäsong – trots allt
Säsongen 2020 blev mycket lyckad för Mannaminne.

– Vi har inte haft så många besökare sedan Stiftelsen tog över driften. I juli hade vi vissa dagar drygt 550 besökare.

Detta trots att flera evenemang – som konserter, föredrag och vissa utställningar – fick strykas ur programmet.

– Det vi genomförde var bland annat två teaterevent utomhus för barn och en Coronasäkrad New Orleans–festival tillsammans med våra samarbetspartners.

”En fullkomligt unik plats”
Driftsbidraget och stödet från Kramfors kommun är värdefullt för Mannaminne.

– Vi har en väldigt bra dialog med kommunen och en samsyn om underhåll och utveckling av Mannaminne. Med hjälp av kommunens stöd ska vi bland annat investera i biblioteket framöver, förutom att jobba ännu mer med barn och guidningar.

Karin Högström, kulturutvecklare på Kramfors kommun, instämmer i att dialogen mellan kommunen och Mannaminne är god.

– Våra samtal präglas av öppenhet och konstruktivitet, både om det som görs här och nu och om framtidsplanerna för hela området. Vi hoppas så klart att vi kan stötta Mannaminne på ett bra sätt och det är viktigt för båda parter, att vi har en långsiktig stabil relation.

Hon tillägger:
– Mannaminne är viktig. Det är en fullkomligt unik anläggning, inte bara i Kramfors kommun utan i hela Sverige!

Samma upplägg 2021 som 2020
Annika Wångby Stattin säger att planen för 2021 är att Mannaminne ska genomföra den säsongen på samma sätt som i år – och med vägmärken.

– Det är den inriktningen vi jobbar utifrån och förhoppningsvis kommer det att vara tillåtet för resor inom landet när sommaren kommer. Då är vi redo att ta emot besökarna på ett tryggt och säkert sätt igen.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Linnea Nilsson

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se