Kejsarkasernen på Sandslån, där Sandslåns Flottningsmuseum finns.

Kejsarkasernen på Sandslån, där Sandslåns Flottningsmuseum finns.

28 januari 2021

Nytänkande planer för Flottningsmuseet på Sandslån

På Sandslån, mitt i den storslagna kulturmiljön, ligger ett museum över flottningen och timmersorteringen som ägde rum på Ångermanälven. Just Sandslån hade en gång världens största timmerskilje. Tillsammans med Sandslåns samhällsförening har kommunen gjort en förstudie för hur museet ska kunna förnyas.

Museet, beläget i den s.k. Kejsarkasernen, tillkom vid mitten av 1990-talet på initiativ av politikern Englert Åhman. Syftet med museet var att lyfta fram flottningens historia, timmerskiljet på Sandslån och Ångermanälvens roll. I början av 2000-talet utvecklades utställningen med hjälp av Sandslåns samhällsförening och en grupp entusiaster som tidigare arbetat vid timmersorteringen.

Behov av nytänk och breddat innehåll

Museet har genomgått vissa förbättringar över årens lopp, men det är nu ett tag sedan någon större insats genomfördes. Sandslåns samhällsförening har därför, i samarbete med kommunen, tagit fram en ambitiös projektplan för hur museet ska kunna förnyas, breddas och tillgängliggöras. För arbetet med projektplanen fick samhällsföreningen medel av Riksantikvarieämbetet och Region Västernorrland. Kramfors kommun har ingått i arbetsgruppen för projektplanen.

- Ådalen med dess industrihistoria är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv. Det har haft stor betydelse för Sveriges utveckling till ett välfärdssamhälle, men det ger oss också perspektiv på vår nutid, säger Ninni Mellander, kulturenhetschef på Kramfors kommun och ansvarig över Flottningsmuseet.

Både besöksmål och mötesplats

Visionen hos arbetsgruppen bakom förstudien, är att skapa ett modernt museum över Ådalens industriarv. Förutom att locka besökare till området vill man också att museet ska bli en attraktiv mötesplats för invånare och företagare i området. I och med att kommunen äger större delen av utställningen, kommer utvecklingsarbetet drivas i ett samarbete mellan Sandslåns samhällsförening och kommunen.

- Vi kommer nu undersöka möjligheterna att genomföra visionerna i projektplanen. Det blir ett arbete i flera steg, avslutar Mellander.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Linnea Nilsson

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
Tel: 0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se