08 mars 2021

Fönstervisning av konsthallens nya utställning Från istid till nutid

För första gången sedan pandemin bröt ut bjuder vi in till en utställning i Kramfors konsthall. Eller rättare sagt – f r å n Kramfors konsthall. Utställningen Från istid till nutid av Lars Högberg visas nämligen i skyltfönstren ut mot torget.

– Det är premiär för att visa en utställning på det här sättet i Kramfors konsthall. Vi vill göra det möjligt för invånarna att ta del av konst även i tider av restriktioner, säger Kultur- och fritidsenhetens Lena Hermansson, som tagit initiativ till utställningen.

– Satsningen innebär dessutom obegränsade öppettider, vilket är en bonus.

Lars Högbergs utställning visas till 6 april.

Lars Högberg som person är kanske inte bekant för allmänheten, däremot är hans kartor och illustrationer spridda på många olika sätt. Under 40 år arbetade han som arkitekt vid en firma och ritade hus. De kulturhistoriska inslagen fanns dock med och han tog sig även an illustrationsuppdrag på fritiden.

Kommuner, Länsstyrelsen, Länsmuseet, Trafikverket, ideella föreningar och andra har genom åren kontaktat Lars Högberg för att beställa illustrationer och ritningar i olika arkeologiska, geologiska och historiska ämnen samt beskrivningar av kulturmiljöer.

– Även om jag är pensionär sedan länge har jag fullt upp. Det finns otroligt mycket intressant att forska kring och levandegöra genom att teckna.

Lars Högberg och Lena Hermansson i full färd med sortera material till utställningen.

Den som har vandrat Kyrkstigen i Styrnäs och tittat på de skyltar som finns uppsatta där, har sett vad Lars Högberg kan göra med en penna. Han finns dessutom representerad i en mängd böcker, rapporter, skyltar och annat.

– Med ”Från istid till nutid” vill jag visa några exempel som skildrar ett landskap genom alla tider, säger Lars Högberg.

En del av utställningens fokus ligger därför på:

  • Istid-nutid
  • Styresholms fogdeborg
  • Rysshärjningarna 1721
  • Nordingrå kyrka
  • Härnösands varv
  • Vangstakvinnan

Man kan också ta del av en exposé om Kramfors – en ung stad med en gammal historia, intressanta kartor samt annat.

Utställningen pågår från 9 mars till 6 april.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lena Hermansson
Kultursekreterare
0612-802 72
lena.hermansson@kramfors.se