10 maj 2021

Demonstrationsvägen skyltad och klar inför 90-årsminnet

Den 14 maj 1931 inträffade en katastrof i Ådalen som förändrade Sverige i grunden. Då tågade tusentals demonstranter i protest mot lönesänkningar och strejkbryteri. Nu går det att vandra den historiska vägen, från Frånö Folkets hus till Lunde Folkets hus. 

Det var i samband med en långdragen arbetskonflikt som demonstrationståget gick till Lunde. Där möttes demonstranterna av beväpnad militär, som öppnade eld mot demonstrationståget. Fem personer dog för militärens kulor. Händelserna fick långtgående konsekvenser och lade grunden till både lagändringar och det vi kallar den svenska modellen. I år är det 90 år sedan händelserna, och det har kommunen uppmärksammat genom att bl.a. iordningställa demonstrationsvägen.

Konstnärligt utformad skyltning

Konstnären Janne Björkman har på uppdrag av kommunen utformat skyltar, som visar riktningen för de som vill vandra i demonstranternas fotspår. Vid Frånö och Lunde Folkets hus, samt vid tre platser längs vägen, finns även kartskyltar med citat ur Birger Normans klassiska verk Ådalen 31. Björkman har tillsammans med kommunen också tagit fram en broschyr med karta och information om demonstrationsvägen, som kommer att finnas på våra infopoints.

Invigning utan publik

Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande, och Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande, besökte början av demonstrationsvägen för en visning av skyltarna med konstnären.
– Historien är viktig både för nutiden och för framtiden. Hur tragiska Ådalshändelserna än var så blev efterverkningarna positiva. Arbetarrörelsens kamp för bättre villkor har format vårt samhälle till det bättre, därför är det viktigt att minnas historien, menade Jon Björkman.
– I och med pandemin kan vi inte samla folk den 14 maj. Vi vill ändå ge möjlighet att promenera på historisk mark och diskutera den här viktiga, dramatiska händelsen, som format vår nation och dess utveckling till det vi har idag. Vi glömmer aldrig, sade Malin Svanholm.

Delvis nya vägar, men samma avstånd

Demonstranterna gick delvis på vägar som inte finns idag. Men avståndet mellan Frånö och Lunde är detsamma, fem kilometer. Vägen ringlar mellan järnvägen och Ångermanälven och går såväl genom bostadsområden, som genom skogspartier och längs åkermarker. Bland annat passeras platsen i Strömnäs där det berömda fotografiet över demonstrationståget togs.

Mer information

Ådalen 31 - program för 90-årsminnet
Här finns våra infopoints

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se