10 juni 2021

Unikt material om rysshärjningarna

Under en längre tid har kultur- och fritidsenheten tillsammans med hembygdsforskaren Lars Högberg arbetat på en dokumentation om rysshärjningarna i området 1721. Nu kan du läsa det unika materialet.

I maj 2021 är det 300 år sedan Rysshärjningarna år 1721 då Norrlandskusten anfölls från Gävle i söder till Piteå i norr. Många hemman, byar och städer plundrades och brändes ner av snabbridande kosacker.

Den 31 maj rodde galärflottan in till Hornöby vid Höga Kusten-brons norra landfäste. Ungefär 300 kosacker till häst red längs vägarna i Nora, Skog, Bjärtrå och Nordingrå socknar och plundrade och brände all bebyggelse där man sprängde fram.

Dokumentationen av rysshärjningarna är gjord för att lyfta fram, levandegöra och berätta om denna stora våldsamma historiska händelse, som måste ha satt djupa spår i våra bygder och påverkat många människors liv och livssituation.

Men trots förödelse och dramatik finns det få berättelser som lever kvar i våra bygder. De bevarade minnena som berättats och förts vidare mellan generationerna är knappt en handfull... Dessa har vi plockat upp!

Stort tack till hembygdsforskaren Lars Högberg som står för kartor och sammanfattande dokumentation.

Till sidan om Rysshärjningarna

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lena Hermansson
Kultursekreterare
0612-802 72 Länk till annan webbplats.
lena.hermansson@
kramfors.se