22 juni 2021

Skulebergets nya linbana öppnar

Skuleberget - världsarvets signatur och en av Höga Kustens mest kända profiler. Bestiget av många, älskat av ännu fler. Från och med den 29 juni kl 13 blir det åter lättare att ta sig till toppen. Det är dags för öppnande av linbanan!

– Det är ett fantastiskt arbete som präglats av en tillsammanskänsla, som jag är väldigt stolt över. Linbanan med sin nya infrastruktur i form av serviceanläggning och parkering ökar inte bara kommunens attraktionskraft, den är en dragare för hela Västernorrland, säger Malin Svanholm (S), ordförande i Kramfors kommunstyrelse.

Invigning för inbjudna – linbanan öppnar för alla kl 13
På grund av pandemin och för att undvika risk för smitta hålls själva invigningen i ett litet sammanhang. Ett antal särskilt inbjudna gäster kommer att närvara och medverka. Invigningen filmas dock och sänds i efter hand i Kramfors kommuns kanaler.

Från och med klockan 13 öppnar linbanan för allmänheten. Varmt välkommen!


En viktig satsning i Höga Kusten
När det stod klart att den tidigare linbanan hade gjort sitt tog Kramfors kommun ett politiskt beslut om att gå in som motor i arbetet med att ersätta den gamla. Med intentionen att utveckla Skuleberget till Sveriges bästa friluftsdestination har ett mäktigt arbete pågått.

– Från det att förstudien påbörjades till det att spaden sattes i jorden och att allt nu står klart, har det gått som på räls. Jag ser det som ett bevis på det var rätt att anlita lokala underentreprenörer med hjärta för bygden, som under platschef Jonas Hörnfeldts ledning utfört stordåd, säger kultur- och fritidschef Patrik Asplund.

Medfinansiärer är DBTK (Docksta bordtennisklubb), Region Västernorrland och EU:s strukturpartnerskap i mellersta Norrland. Huvudentreprenör är MND Sverige AB.

Malin Svanholm, Susanne Königson, Patrik Asplund

Tillsammans ger mod och livskraft
Arbetet med nya linbaneområdet har präglats av samverkan och samarbete, en framgångsfaktor som redan nu ger ringar på vattnet. Under byggtiden har lokala entreprenörer sålt varor och tjänster, nya företag har startat upp och intresset från ortsbefolkningen är stort.

För näringslivet i området och övriga Höga Kusten bedöms linbanan ge en ökad omsättning på cirka 20 miljoner kronor per år och generera en mängd arbetstillfällen.

– Jag är otroligt stolt och tacksam över det driv, engagemang och tillsammansarbete som ligger bakom att vi nu kan inviga den fräschaste linbaneanläggningen i Sverige. Det blir en stark motor för hela Västernorrland och särskilt Höga Kusten, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef.

Läs mer:
Sida för Skulebergets linbana


Röster om satsningen

Torbjörn Ullsten
Vd Mjälloms Tunnbröd och ordförande i Höga Kusten Turism
"Jag hängde ofta i Skulebacken på helger och lov när jag var ung, men hade nog lite tur som hade fått åka på solsemester med familjen året då liften rasade. Minns att pappa verkligen tyckte att den resan var värd varenda krona.

Att få vara med om att det byggs en helt ny lift är fantastiskt roligt och trots att den rent geografiskt står på Skuleberget i Docksta så bidrar den stort till utvecklingen i hela Höga Kusten."

Mia Karlsson
Höga Kusten Destinationsutveckling AB
"I Höga Kusten jobbar vi alltid mot en nivå till! Att tillsammans skapa en tillgänglighet till världsarvet för alla är öppningen av Skulebergets Linbana ett resultat av, stolt över det driv och engagemang som finns i vårt område !"

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
"Som slalomåkare har Skuleliften haft stor betydelse för mig på det personliga planet. Den nya liften kommer betyda otroligt mycket för Kramfors och Höga Kusten som destination.

Den skapar förutsättningar för att ett stort antal entreprenörer kan utveckla sin verksamhet, vilket leder till stärkta möjligheter för hela regionen."

Ida Stafrin (C)
Oppositionsråd
"När beskedet kom att liften skulle stängas kändes det väldigt tungt. Att vi lyckades rodda runt ett samarbete med så många olika aktörer inblandade känns fantastiskt! Skuleberget är en av våra bästa dragare och att vi skulle satsa på ny lift var för mig självklart. Att vi dessutom fått till en modernare anläggning i stort känns jättebra för att möta framtidens besökare.

Jag hoppas verkligen att en vintersatsning blir av också, men just nu firar vi resultatet av modiga beslut, bra samarbete och framförallt engagerade entreprenörer som fått jobbet gjort!"

Tero Libell
Via Ferrata

"Linbanan är otroligt viktig för bygden och för hela Höga Kusten. Med linbanan blir Skuleberget ett besöksmål även för de som inte vill eller kan vandra eller klättra upp. Gammelmormor och barnbarnsbarn kan alltså mötas av samma fantastiska utsikt."

Mattias Norlén
Vd Nylands Trä AB/Woody bygghandel

"Det är en mycket viktig investering som stärker Docksta med omnejd ordentligt. Jag tror inte riktigt alla ännu förstått hur enormt stor och viktig besöksnäringen är för området.

Den nya linbanan blir en motor för Docksta med massor av positiva investeringar i kölvattnet. Kommunen har haft en bra inställning, vilket på sikt kommer skapa arbetstillfällen hos många lokala företag."

Magnus Engström
MND Sales Area Manager för Sverige
"MND är stolta över att tillsammans med Kramfors kommun vara en del i utvecklingen av Skuleberget som Sveriges bästa utomhusdestination när den nya liften nu tas i bruk. Skuleberget är en symbol för Höga Kusten och vi tror att denna 4-sitsiga linbana kommer lyfta platsens attraktivitet genom de olika aktiviteter som erbjuds i området."

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se