Matteo Rosa framför Malin Svanholm, Ninni Mellander och Jon Björkman

30 juni 2021

Årets Höga Kusten-stipendiat attraheras av landskapets slump

Landskapet och naturen i Höga Kusten går hand i hand med den arbetsprocess Matteo Rosa har i sitt konstnärskap. Årets Höga Kusten-stipendiat är därför mycket glad över sin utmärkelse.

– Jag ser en koppling mellan de geologiska krafter som format landskapet och hur jag själv arbetar. Naturens utveckling innehåller en slump, som jag attraheras av, säger Matteo Rosa.

Någon tillfällighet att den i Malmö boende konstnären sökte Höga Kusten-stipendiet var det dock inte. För ungefär tio år sedan var han en av de som ansökte om att få utforma offentlig konst i världsarvet. Uppdraget gick till någon annan, men Matteo hade fått upp ögonen och minns att han googlade på Nordingrå.

– Därför föll det sig naturligt att välja att bo på Lappudden under de två veckor som jag är här nu. Tillsammans med en vän besökte jag Mannaminne igår och vi har en lång rad andra ställen att uppleva och inspireras av.

Flerdelat stipendium som ska inspirera
Kramfors kommun delar varje år genom kultur- och fritidsenheten ut Höga Kusten-stipendiet till en verksam nordisk konstnär. Stipendiet består, förutom två veckor i kommunen, av ett kontantbidrag på 10 000 kronor. I priset ingår också möjligheten att få arrangera en utställning i Kramfors konsthall.

När kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) uppvaktade Matteo Rosa vid en ceremoni idag i konsthallen fick han också med sig tre böcker som ska inspirera; konstböcker om Margareta Petré och Niklas Asker samt antologin Berättelser från Ådalen.

– Vi har så mycket inom Kramfors kommun som vi vill förmedla. Jag hoppas att tiden hos oss ska ge en rejäl dos inspiration som sedan slår igenom i den kommande utställningen, säger Malin Svanholm.

Med på utdelningen var också kommunstyrelsens vice ordförande Jon Björkman (V) och kulturenhetschef Ninni Mellander.

FAKTA/Matteo Rosa
Matteo Rosa är född i Italien 1978, men bor och arbetar i Malmö. Matteo är utbildad vid Edinburgh College of Art, Scotland och Konsthögskolan i Malmö. Han arbetar främst med teckning, måleri, fotografi, video, text och installation. Han har haft många egna utställningar, men även tillsammans med andra runt om i världen.

Två verk av Matteo Rosa

Motivering till priset
Matteo Rosas konst har något stillsamt och skirt över sig. Den ger plats för de små nyanserna. En enkelhet som bjuder en nära och sedan vecklar ut sig i all sin komplexitet, bara du ger den tid.

Hans arbetsmetod bjuder in slumpen som medskapare i en närmast organisk process. Som om han skapar en skådeplats för materialens inneboende egenskaper och sedan tar ett steg tillbaka.

Innehållsmässigt cirklar hans arbeten kring begrepp som medvetande, förkroppsligande, förgänglighet, form och formlöshet. Det ska bli spännande att se vad han finner under sin vistelse i Höga Kusten.

Läs mer:
Matteo Rosa får Höga Kusten-stipendiet 2021

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se