Bilden är en illustration, visar inte en pumptrackbana så som den kommer att se ut.

08 april 2022

Pumptrackbana på gång i Bollstabruk – Kramfors kommun medfinansierar

En mötesplats fylld av aktivitet för barn och unga främst, men som passar alla åldrar. Den satsning Bollstabruks intresseförening gör på en pumptrackbana är intressant och stämmer väl in i Kramfors kommuns arbete. Vi medfinansierar därför projektet med 250 000 kronor.

– Intresseföreningens arbete för att utveckla bygden är imponerande. Den aktivitet de nu riktar in sig på finns inte någon annanstans i kommunen, men vi tror den har potential att locka många, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

– Pumptrackbanan har alla förutsättningar att öka den sociala samvaron för barn, unga och deras familjer. Här ska man kunna man mötas, röra på sig och ha roligt tillsammans. På så sätt ökar trivseln på orten och hela Kramfors kommun.

Förs framåt av rörelse
En pumptrackbana är en slinga uppbyggd av gupp och svängar där man kan cykla, åka sparkcykel, inlines och skateboard. Det som gör den speciell är att man tar sig fram genom att pumpa upp och ned med kroppen. Man behöver alltså inte trampa på en cykel eller skjuta på fart med foten på en sparkcykel.

Bild lånad från Backe som gjorde sin bana 2021.


Lars Sjödin är en av eldsjälarna i driftiga Bollstabruks Intresseförening. Idén om en mötesplats var alltför bra för att inte göra något av, så man började undersöka olika finansieringsmöjligheter.

– Vi har haft en tät dialog med Kramfors kommun och fått värdefull stöttning för att komma framåt. Det känns väldigt bra att vi i framtiden kan ge barn och ungdomar en trevlig plats för roliga aktiviteter, säger Lars.

Allmänna arvsfonden största finansiär
Enligt de beräkningar som Bollstabruks intresseförening gjort behöver uppbyggnaden av pumptrackbanan en budget på 1 906 000 kronor. Den största delen av finansieringen kommer från Allmänna arvsfonden, som beviljat ett bidrag på 1 349 000 kronor. Resterande del står föreningen själv för samt Kramfors kommun och SCA Bollsta sågverk.

Viktigt med barns delaktighet
En part som ser positivt på initiativet är styrgruppen för Framtid Kramfors. Det kommunala projektets syfte är att med olika åtgärder och insatser stärka de socioekonomiska utmaningar som finns i kommunen. Bollstabruk är ett av de områden som har en sådan utmaning.

– Det är föredömligt att barn och unga fått vara med i processen som lett fram till förslaget om en pumptrackbana och att de under uppbyggnadstiden kommer att kunna vara delaktiga. Det är en viktig satsning som görs i Bollsta och som matchar målgruppens behov, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef och projektansvarig för Framtid Kramfors.

Pumptrackbanan ska vara tillgänglig för alla oavsett kön, ålder, etnicitet och funktionshinder. Den ska också kunna användas av eleverna på Bollstaskolan vid raster och idrottslektioner.

Tänkbar plats för banan med närhet till Bollstaskolan och multiarenan.

Tänkbar plats för banan med närhet till Bollstaskolan och multiarenan.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Lars Sjödin
Bollstabruks intresseförening
072-528 17 10
larssjodin23@gmail.com

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se