Anders Bodin, Undroms IF.

24 maj 2022

Ådalsleden knyter samman inland och älv med kust och hav

Den 35 kilometer långa Ådalsleden startar vid Boteå kyrka i Sollefteå kommun och ansluts till Vildmarksleden i Ullångers socken, Kramfors kommun. Genom detta knyter den ihop Höga Kustens inland och Ångermanälven, med kustremsan och havet.

Faktum är att du från Ådalsleden kan vandra åtta till tio mil – beroende på vägval – om du fortsätter på Vildmarksleden och sedan på Högakustenleden respektive Världsarvsleden.

– Men det är relativt få som går hela leder idag. De flesta väljer att gå delar av dem, som dagsetapper, säger Anders Bodin från Undroms IF som ansvarar för Ådalsleden.

– Vi sköter om den med stöd från Kramfors kommun och Sollefteå kommun. Eftersom den delvis omfattas av skoterleder finns även Boteå Skoterklubb och Vibyggerå SK skotersektion med på ett hörn.

Ådalsleden har funnits i tio år och varje år genomförs en Pilgrimsvandring från Gålsjö Bruk till Boteå kyrka.

– Jag tror att man dels kan få fler som går leden och även utveckla mer kring boende och aktiviteter för att locka fler vandrade besökare, säger Anders Bodin.

Efter 2023 kommer Ådalsleden att få en delvis förändrad sträckning kring brandtornet på Undromshöjden och vindkraftsparken Storhöjden.

— När vägsystemet och landskapsbilden ändras kommer även leden att göra det. Men den kommer även fortsättningsvis att vara vacker, kantas av olika sevärdheter och bitvis vara ganska krävande, förklarar Anders Bodin.

 

Läs mer om Ådalsleden här (en skrift av Anders Bodin som laddas ned som PDF):

https://botea.se/botepdf/Adalsleden.pdf Länk till annan webbplats.

Ådalsledens sträckning.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Fritidschef
Tel: 0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se