Märta König i Kramfors konsthall.

10 augusti 2022

Märta König får Höga Kusten-stipendiet 2022

Märta König, Stockholm, är årets mottagare av Höga Kusten-stipendiet. Det delas varje år ut av Kramfors kommun till en nordisk konstnär och består av ett kontantbidrag på 10 000 kronor samt en två veckor lång vistelse i Höga Kusten under det år stipendiet tas emot.

Kultur- och Fritidsenheten fick i ¨år in 153 ansökningar till Höga Kusten-stipendiet.

Kulturenhetens Ninni Mellander har tillsammans med konstnärerna Anna Norvell och Oscar Kaleva Karlsson utgjort jury.

– Det har varit ett mycket svårt men spännande arbete att göra en seriös och professionell bedömning av ansökningarna. Kvaliteten har varit mycket hög, säger Ninni.

Bedömningen görs utifrån kriterierna konstnärlig kvalitet, nyskapande och teknisk färdighet.

Märta König är född 1969 och bor och arbetar i Stockholm. I början av 1990-talet gick hon på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har ställt ut på många olika platser i Sverig – bland annat i Stockholm, Malmö, Halmstad, Malmö och Östersund – och har tilldelats ett stort antal stipendier genom åren.

Motiveringen till att utse Märta König till Höga Kusten-stipendiat 2022:

"Märta Königs måleri är skickligt, lekfullt och fantasieggande. Komplext i all sin enkelhet. Hennes uttryck rymmer en stor variationsrikedom och en öppenhet som ger en känsla av att vad som helst är möjligt. Det är bilder som får en att stanna upp, de överraskar och väcker nyfikenhet. Med förtjusning ser vi fram mot vad hon kommer att göra härnäst."

Här är några av Märtas verk:

 

Tavla

Tavla

Tavla
Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenheten
Tel: 0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se