Pengar, mobil, anteckningsblock och hand som räknar budget

Budget- och skuldrådgivning

Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till med en hushållsbudget, skuldrådgivning eller skuldsanering. Rådgivaren har tystnadsplikt men med undantag för underrättelseskyldighet vid bedrägliga uppgifter och allvarliga brott.

Rådgivning handlar om hjälp till självhjälp. En förutsättning för att ett bra resultat ska kunna nås är att du är motiverad och redo att ta ansvar för din situation.

Kontaktuppgifter till rådgivare finner du under Kontakt på denna sida.

Det är många som kontaktar oss vilket gör att vi har långa köer. Svarstiden är just nu upp till 1 månad.

Om du har frågor av allmän karaktär kan du hitta information under Relaterade länkar på denna sida.

Där finner du även tips på andra webbplatser med information om budget och skulder.

Vi hjälper dig med:

  • att kostnadsfritt ge råd och stöd om du har ekonomiska problem och skulder
  • att göra en hushållsbudget
  • att hjälpa dig med att försöka få kontroll över din ekonomi
  • att ge råd och stöd inför en ansökan om skuldsanering.

Kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivare finner du under Kontakt på denna sida.

För att få kontroll över sin ekonomi kan följande fem tips vara till hjälp. Följer du dessa tips så skapar du goda möjligheter att klara de flesta olika situationer i livet.

Gör en budget

Skaffa dig grepp om din ekonomi. Börja med att skriva upp hushållets inkomster och alla utgifter under några månader. Om du sedan stämmer av din budget med exempelvis Konsumentverkets budgetkalkyl Länk till annan webbplats. så ser du om några utgiftsposter förefaller onormalt höga. Grunden för en budget är att utgifterna inte får vara högre än inkomsterna.

Skaffa marginaler i din ekonomi

Försök spara varje månad till ett sparkonto för att försöka skapa en viss ekonomisk buffert vid oförutsedda händelser. Sådana händelser kan vara att du drabbas av sänkt inkomst under en period, exempelvis på grund av sjukdom. Det kan också vara något i hemmet som går sönder. Om du äger din bostad behövs en större buffert.

Tänk dig för innan du lånar pengar

Låna inte till konsumtion utan spara till köpet. Anser du dig inte ha råd att spara har du rimligtvis inte heller råd att klara kommande avbetalningar. Ta inte nya lån och krediter för att klara befintliga lån. Det skjuter i regel bara problemet framåt och gör att det växer.

Var kritisk till reklam och marknadsföring

Jämför villkor och pris innan ett köp. Det som låter för bra för att vara sant är ofta det. Fundera innan du låser dig i många och långa avtal. Se också upp för olika former av bedrägerier, exempelvis investeringsbedrägerier och romansbedrägerier. Undvik att dras med i något utan att först analysera och kanske prata med någon närstående. Våga säga nej till erbjudanden.

Acceptera om du inte har råd med en vara

Fundera över vad som verkligen är nödvändigt. Att begränsa inköpen är att ta ansvar för både din ekonomi och för klimatet.

Julen är till exempel en tid då många tyvärr spenderar mer pengar än de har råd med. Vi rekommenderar att du inte låter dig ryckas med av köphysteri. Utgå från din egen ekonomi och handla bara för de pengar du har råd att lägga på julfirandet. Ta framför allt inga lån eller krediter. Tänk också på att en trevlig julhelg inte behöver vara samma sak som extrema mängder julklappar och mat. Det går att ha trivsamt på många andra sätt.

För många kan också semestern påverka ekonomin negativt. Även där rekommenderar vi att du planerar och anpassar aktiviteterna efter vad du har råd med.

Här får du några tips på hur du kan få bättre koll på din privatekonomi samt få pengarna att räcka längre. Det är bra både för din plånbok och för miljön. Råden riktar sig till de flesta hushåll. Vi är dock fullt medvetna om att många hushåll lever under riktigt svåra ekonomiska förhållanden och redan har behövt göra flera av de åtgärder vi föreslår.

Få bättre kontroll över din vardagsekonomi

Gör en budget, gärna i Konsumentverkets budgetkalkyl. Länk till annan webbplats. Där kan du göra en jämförelse mellan dina utgifter och Konsumentverkets beräkningar. Förhoppningsvis kan du minska kostnaderna på något område?

Prioritera rätt

Om det är svårt att få pengarna att räcka till allt man önskar så behöver man prioritera. Boende, el och mat är de poster som alltid måste komma i första hand. Eventuella medicin-/läkarkostnader samt transporter för att ta sig till och från arbetsplatsen är förstås också viktigt. Vi anser även att man bör ha en hemförsäkring, det är bra att jämföra olika hemförsäkringar för att hitta en som passar ens behov och plånbok.

Planera dina inköp av livsmedel

Det finns ofta möjlighet att hålla nere kostnader genom att göra matsedel inför kommande vecka. Köp bara det som står på handlingslistan när du handlar och undvik onödiga varor. Kolla erbjudanden och om det är möjligt så använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast.

Laga maten hemma

Du kan uppskattningsvis spara kring 1 000 kr i månaden genom att laga mat hemma, ta vara på rester och planera för matlådor.

Avtal för tjänster

Se över avtalen för el, tv, streamingtjänster, internet och telefon med mera. Behöver du alla streamingtjänster? Går det att byta telefonabonnemang och få ner telefonräkningen? Det kan även finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör. Kontrollera alltid hur ditt nuvarande elavtal ser ut innan ett byte, är det bundet behöver nytt avtal ske i samband med att avtalet löper ut, för att undvika en dyr slutfaktura.

Om du inte klarar av att betala din elräkning, ta kontakt med ditt elbolag och berätta hur din situation ser ut. Det är alltid bra att ha kontakt med fordringsägaren och i vissa fall kan man få dela upp fakuran.

Transportkostnader

Går det att ta bussen och låta bilen stå, eller kanske rent av promenera? Har hushållet två bilar kanske en kan säljas eller ställas av.

Se över försäkringar

Är du kanske överförsäkrad, eller betalar du för försäkringar du egentligen inte behöver? Jämför gärna olika försäkringsbolag. Det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag. Se även över bindnings- och uppsägningstider. Läs mer på konsumenternas.se. Länk till annan webbplats.

Se över lån/krediter

Har du valt att ta många dyra lån/krediter? Kolla med din bank eller annan bank om du kan samla alla lån till ett enda samlingslån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta. Se upp bara så att det nya lånet inte blir dyrare. På Lånelabbet Länk till annan webbplats. kan du enkelt jämföra de olika alternativen. Där kan du se hur månadskostnaden och den totala kreditkostnaden skulle bli.

Skulder

Ta reda på till vilka du har skulder så du får kontroll. Skuldsammanställningar begär du från Kronofogden och från de som skickar kravbrev.

Köpstopp

Behöver du köpa nya saker? Kanske kan du i stället låna, hyra eller köpa på second hand? Pröva att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. På så sätt går det att spara mycket pengar.

Läs din post

Ytterst viktigt är att du läser och förstår den post du får. Skriv inte på något du inte vet vad det är. Ta hjälp i god tid.

Sälj saker

Om du har saker hemma som du inte använder eller behöver kan du sälja prylarna på begagnatmarknaden.

Är du överskuldsatt och vill ansöka om skuldsanering kan kommunens budget- och skuldrådgivare vara ett stöd. Ni kan tillsammans fylla i en ansökan. Det finns material du kan få om du vill läsa igenom vad som gäller vid skuldsanering och själv göra din ansökan. Blankett och information finns också på kronofogden.se. Länk till annan webbplats.

Alla beslut om skuldsanering fattas av Kronofogden. Kommunens budget- och skuldrådgivare är ett stöd i processen och kan ge information.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna-Lena Högberg