25 november 2016

Livsberättelsen minskar ensamhet

Ett liv innehåller mycket. Så mycket att vissa saker lätt glöms bort. Men på äldreboendet Sundbrolund i Ullånger har en personalgrupp skapat boken ”Välkommen till mitt liv!”, som ska vara till hjälp för att teckna ned hela levnadsberättelsen.

”Välkommen till mitt liv!” är resultatet av ett förbättringsarbete som Marianne Sundqvist, Malin Hernell Viberg, Vivianne Perbo, Anneli Karlsson och Ulla Hedström gjort. De har alla lång erfarenhet av att jobba i äldrevården.

Varför har ni tagit det här initiativet?
- Att prata med och skriva ned glimtar från brukarnas liv är något som görs allmänt i äldrevården. Så vitt vi vet finns dock inget ordentligt verktyg för att göra det utan resultatet brukar bli en bunt papper, hopknipsade med en häftklammer i ena hörnet.

- Enligt undersökningar som är gjorda kommer det ofta fram att de äldre känner sig ensamma. Genom att ha god kunskap om den demenssjukes levnadsberättelse, kan vi som personal bättre stödja och trösta när minnet sviker och vardagen inte längre fungerar. Vi vill helt enkelt få bättre kunskap och därmed öka förståelsen för den enskilda personen.

- Vi jobbar inom ramen för kommunens BAS-förvaltning (Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala serviceförvaltningen).

Hur är verktyget utformat?
- Vi har gjort layouten i form av en 30-sidig bok. I den kan man skriva olika fakta om personen; göra ett släktträd, teckna ned minnen från barndomen, skriva om familjen, skolgång, yrkesliv och annat. Det finns också plats att sätta in foton. 

Lite grann alltså som de böcker man fyller i för nyfödda?
- Ja, fast nu blir det en slags sammanfattning. Viktigt att påpeka är att all personal som arbetar inom vården och omsorgen har tystnadsplikt. Den gäller självklart även för levnadsberättelsen.

Hur ska det hela fungera?
- Vår vision är att biståndshandläggaren tar med boken vid första besöket. Hemtjänstpersonal börjar skriva och om personen flyttar till ett boende följer boken med. Vid livets slut får anhöriga boken som minne.

Har ni börjat använda den?
- Böckerna har precis kommit från tryckeriet, 1500 stycken. Dessa ska nu fördelas ut runt om i kommunen. Vi är ute på en liten turné och berättar om det hela. Roligt är att det också finns ett stort intresse utanför kommunen och vi måste börja fundera på hur det ska fungera om andra kommuner vill köpa vår produkt.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef BAS
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se