Inger Abrahamsson och Cecilia Claesson visar några av de energidrycker som finns.

22 maj 2017

Senior Alert tryggar äldres livskvalitet

På ålderns höst är det lätt att man tappar lusten att äta. Maten lockar inte längre, vilket får till följd att vikten minskar. För att hålla koll på detta och garantera hög livskvalitet in i det sista arbetar Kramfors kommun med Senior Alert.

Det är lunchtid på äldreboendet Viktoriagården i centrala Kramfors. Potatis och stekt torsk står på menyn samt goda grönsaker därtill. Personalen plockar fram, hjälper till, småpratar här och där och håller koll på hur mycket av det som läggs upp som försvinner ned i magarna.

Speciellt noga granskas Göta och Sture. Den senare är egentligen en kraftfull man, men har på grund av problem med tandhälsan tappat lusten att äta. Byxorna hänger och hans krafter sinar. Göta har aldrig varit någon storätare och i takt med att demensen satt in har lusten till mat minskat till nära noll.

Göta och Sture existerar inte, de är påhittade fall. Men skulle definitivt kunna göra det. Personalen på Viktoriagården och våra andra äldreboenden samt hemtjänsten möter dagligen gamla som är i samma situation som Göta och Sture.

- Aptitförlust och viktnedgång är väldigt vanligt bland äldre, berättar sjuksköterskan Inger Abrahamsson.
- Sedan vi införde systemet Senior Alert har vi ett verktyg för att både jobba förebyggande och åtgärdande.

Individens hela välbefinnande
Senior Alert är ett evidensbaserat mätinstrument för att systematiskt jobba med välbefinnande på ålderns höst. Alla äldreboenden i kommunen använder det samt en del hemtjänstgrupper. Förutom undernäring kontrolleras risk för trycksår, fall, inkontinens och munhälsa.

- Allt hör ju egentligen ihop. Har du problem med tänderna vill du inte äta och blir svag på grund av viktnedgång, vilket in sin tur kan leda till fall och i förlängningen trycksår, säger Inger Abrahamsson.

Regelbundna kontroller
Aptiten är alltså oerhört viktig. När en pensionär tas in i kommunens omsorg görs en hälsoundersökning då bland annat vikten kontrolleras. Riskbedömning och uppföljning sker var därefter tredje månad
- Men minskar vikten sker tätare kontroller, säger Inger Abrahamsson.

Ing-Marie Björner och Cecilia Claesson laddar upp inför lunchen.

Locka fram aptiten
Förutom att vara ett bra underlag för regelbundna kontroller och dokumentation ger Senior Alert förslag på åtgärder. Vid viktnedgång kan det handla om att ge tätare mellanmål och berika maten med extra smör, grädde eller energipulver. Energidrycker av olika slag finns också att ta till. Det är viktigt att nattfastan inte blir för lång, max 11 timmar, vilket också kontrolleras vid riskbedömningen.

- Mycket handlar om att med lock och pock förmå personen till en tugga till. Maten ska vara välsmakande och vi kan också servera godsaker som glass med chokladsås. I absolut sista fall kommer möjligheten att sätta dropp, berättar undersköterskorna Cecilia Claesson och Ing-Marie Björn.

Vad innebär Senior Alert praktiskt?
Alla äldre som nås av Senior Alert kartläggs. För att inte den administrativa sysslan ska bli för stor görs kontrollerna omlott; man tar några äldre åt gången.

- En styrka är också att vi sitter tillsammans när vi fyller i formulären. Även om varje pensionär har en fadder hjälps vi åt i gruppen, säger Cecilia Claesson.

Beprövat verktyg
Sjuksköterskan Inger Abrahamsson är övertygad om att arbetssättet är bra. Visst kontrollerades och dokumenterades saker förut också, men inte på samma systematiska vis. Nu finns allt samlat på ett och samma ställe.

- Senior Alert används av de flesta kommuner i landet och är därmed väl beprövat, vilket känns tryggt.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Veronica Olmenius
Avdelningschef för
Kvalitetsledning och hälsa
0612-805 11
veronica.olmenius
@kramfors.se

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef för
Stöd, vård och omsorg
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se