30 oktober 2018

Kramforshjärtat har haft stor betydelse för många

Kramforshjärtat har varit viktigt, ja faktiskt gjort stor skillnad för många människor som behövt ett ställe att träffas och lära känna sitt nya hemland. Verksamheten upphör dock om en månad och man börjar nu summera satsningen.

– Jag är verkligen stolt över all aktivitet som bedrivits här. Det är många som lagt ned både tid och engagemang för att skapa en varm mötesplats för alla som har behövt den, säger Tommy Laurell, vikarierande chef för Arbetsmarknadsenheten.

Öppet under två år
Kramforshjärtat , som ligger på Limstagatan i centrala Kramfors, öppnades på första advent 2016. Den så kallade flyktingvågen var då ett faktum och vi hade många nyanlända i vår kommun. Deras behov av mötesplats skapade ett tryck på biblioteket, vilket löstes genom att öppna Kramforshjärtat.

– Bara namnet är helt fantastiskt, precis som verksamheten – varm och inkluderande. Här har alla, oavsett ursprung, kunnat mötas under ett och samma tak, berättar Tommy Laurell.

Bred och utvecklande verksamhet
I början bedrevs mötesplatsen i projektform, men implementerades under 2017 inom Arbetsmarknadsenhetens ansvarsområde. Under de här åren är det mängder av träffar och föreläsningar som hållits. Informationstunder från oss på kommunen, men även andra aktörer som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket har varit värdefulla.

Tala svenska-kurser, hantverksträffar, möten enbart för kvinnor, yoga… listan kan göras lång över saker som arrangerats här. Sedan har Kramforshjärtat också varit öppet för spontana besök. Hit kunde man komma för en pratstund med trevliga människor.

– Vi har också haft besök av statsminister Stefan Löfvén och civilminister Ardalan Shekarabi när de gästade Kramfors ifjol.

Politiskt beslut
Naturligtvis är det tråkigt att behöva avsluta en lyckad satsning, men när behovet av mötesplats inte längre är lika stort och kommunens ekonomiska siffror lyser röda så måste något göras. Beslutet om stängning fattades i Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala service nämnden (BAS) i juni 2018

– Även om Kramforshjärtat stänger för besökare sista november, kommer man kunna se människor där inne under tiden vi utvärderar och avvecklar verksamheten. Den 1 januari lämnas nycklarna tillbaka till Krambo, avslutar Tommy Laurell.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Tommy Laurell
Vik chef Arbetsmarknads-
enheten
0612- 805 76
tommy.laurell@kramfors.se