14 februari 2019

Språkombud utvecklar och underlättar på arbetsplatsen

”Kasta ett getöga på Greta, så att filten inte halkat ned.” Vad är en filt? Och kasta ögon från getter på folk… Svenska är inte helt lätt. Inom välfärdsförvaltningen finns därför ett antal språkombud som stöttar sina kollegor i deras språkutveckling.

Virginia Desamparado Eriksson är ett av dessa språkombud. Hon kommer från Filippinerna och vet hur osäker man kan bli av främmande ord och uttryck. Efter 26 år i Sverige och lång erfarenhet av att jobba inom äldreomsorgen känner hon sig dock trygg i att handleda andra.

– Det är inte lätt att komma till en ny arbetsplats och inte förstå. När någon sa åt mig att jag skulle göra något ”marsch pannkaka”, vad betydde det? Eller när en arbetskamrat ”kom i grevens tid”, vem var han, skrattar Virginia.

Språkförståelse öppnar dörrar

När hon fick frågan om hon ville utbilda sig till språkombud kändes det naturligt för Virginia att tacka ja. Hon brinner för att hjälpa andra.
- Det är både intressant och givande. Tänk bara att få någon att förstå hur vi i Sverige byter plats på subjekt och predikat i en bisats. Eller vilken sylt man använder till olika sorters gröt.

Ansiktsuttrycket hos en människa som plötsligt förstår skillnaden på ”fira jul” och ”fyra hjul” är också värd allt arbete, enligt Virginia Desamparado Eriksson.
– De där aha-upplevelserna är guld värda.

Utbildning via Vård- och omsorgscollege

Benämningen ”språkombud” är varumärkesskyddat och ägs av föreningen Vård- och omsorgscollege. Virginia fanns med i den första grupp som utbildades på Vallen i Kramfors 2017. Efter det har ytterligare en grupp examinerats. Idag finns cirka 20 språkombud runt om i kommunen inom områdena stöd, vård, omsorg och funktionsstöd.

Inte bara hjälp till nyanlända

Som språkombud har Virginia ett uttalat uppdrag att stödja kollegor i sin språkutveckling. Det kan handla om att hjälpa dem som har ett annat modersmål än svenska, men även lyfta den vardagliga språkanvändningen överlag.

– Jag försöker göra språkträningen så naturlig som möjlig. Vid möten kollar jag runt så att alla har förstått och jag finns till hands om någon undrar hur man uttrycker sig. Det är mycket man behöver för att till exempel skriva en dokumentation eller klara ett samtal med en äldre, berättar Virginia.

Pärm med bilder och texter

Språkombuden höjer arbetsplatsens kvalitet

Till sin hjälp har Virginia en språkombudspärm där hon fotograferat vardagsföremål som till exempel griptång, golvlyft och filt. I pärmen finns även grammatiska regler och mycket annat. Lena Skoglund, som är Virginias chef på Kaptenen, är mäkta imponerad:

– Virginia och de andra ombuden är mycket viktiga för äldreomsorgen. Med deras kan vi fullgöra vårt uppdrag på ett professionellt sätt.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef för
välfärdsförvaltningen
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se