17 maj 2019

Kramfors kan bli Sveriges eHälsokommun 2019

Kramfors kommun och välfärdsförvaltningen har tagit stora utvecklingssteg inom digitalisering de senaste åren. Som en av fem nominerade kommuner har vi nu chans att vinna den prestigefyllda titeln Sveriges eHälsokommun 2019.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Myndigheten för delaktighet arrangerar varje år en tävling för att uppmärksamma kommuner som tagit stora digitala utvecklingssteg eller gjort andra berömvärda insatser under året. Utmärkelsen grundar sig i regeringens och SKL:s gemensamma vision, som säger att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på digitalisering.

– Det är fantastiskt glädjande och hedrande att Kramfors kommun finns med i detta sammanhang. Bara att vi är en av fem finalister är en vinst i sig, säger David Wiklund, verksamhetsutvecklare välfärdsteknik.

Utdelningen av priset sker den 21 maj vid SKL:s konferens Vitalis. En mindre delegation från kommunen kommer då att åka ned för att förhoppningsvis ta emot utmärkelsen. De övriga nominerade är Karlskrona, Östersund, Hammarö och Eskilstuna kommuner.

Målmedvetet och långsiktigt arbete

För att skapa en tydlig målbild och riktning med digitaliseringen antog välfärdsnämnden hösten 2018 ”Handlingsplan för digitalisering och välfärdsteknik 2018-2020”. . Exempel på sådant som redan är infört är trygghetskameror, nyckelfria lås och möjlighet att följa upp biståndsbedömda insatser via distansteknik.

Kramfors kommun har vid flera tillfällen uppmärksammats av både SKL och Socialstyrelsen som goda exempel och omnämns även i internationella sammanhang.

– Jag tror att juryn uppmärksammar att vi ser till helheten och att vi inte bara digitaliserar för digitaliseringens skull. Vi utgår alltid från behovet här och nu samt för framtiden, säger David Wiklund.

Stolt förvaltningschef gläds över nomineringen

En annan sannolik anledning är att juryn sett det som presterats inom E-hälsa med utgångspunkt i just Kramfors förutsättningar vad gäller demografi och ekonomiska förutsättningar.

– Vi är mitt i arbetet så en del har redan genomförts, annat är på väg att realiseras, säger välfärdförvaltningens chef Inger Bergström och fortsätter:
– Jag är stolt över det förändringsarbete som bedrivs hos oss och naturligtvis väldigt glad över nomineringen till priset.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

David Wiklund
Verksamhetsutvecklare
inom välfärdsteknik
0612-803 60
david.wiklund@kramfors.se

Inger Bergström
Chef välfärdsförvaltningen
0612-802 34
inger.bergstrom@kramfors.se