04 oktober 2019

Vår digitala nattillsyn lyfts
som exempel i hela Norden

Än en gång visar Kramfors kommun att vi är en föregångare när det digital välfärdsteknik. När Nordens välfärdscentrum lyfter fram 24 goda exempel från hela Norden finns vårt arbete med digital nattillsyn med.

– Det är verkligen hedrande att vi finns med i ett sådant sammanhang. SKL och Socialstyrelsen har uppmärksammat oss flera gånger, och nu lyfts vi också upp bland övriga Norden, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för stöd, vård och omsorg vid välfärdsförvaltningen.

Kunskaps- och inspirationskälla

Rapporten ”Vård och omsorg på distans. 24 praktiska exempel från Norden.” är framtagen av projektet Lösningar för vård och omsorg på distans 2018-2020 och ska ses som en kunskaps- och inspirationskälla. De exempel som presenteras i rapporten har valts ut av projektets nordiska arbetsgrupp.

Hos oss var det David Wiklund, verksamhetsutvecklare inom teknik, som kontaktades.
– Jag blev intervjuad om hur vi arbetar med välfärdsteknik i välfärdsförvaltningen, sedan valde projektet ut att lyfta vår digitala nattillsyn som gott exempel.

Så här inleds beskrivningen av våra trygghetskameror:

”Fysiska besök via nattpatrull kan vara mycket störande för äldre med behov av tillsyn. Kramfors kommun i Sverige använder digital nattillsyn för att göra det möjligt för brukare att njuta av ostörd nattsömn, samtidigt som de är lika säkra som om de skulle ha fått tillsyn av en person som kom för att titta till dem. Hela syftet med att använda kameror är att matcha de unika behoven hos varje brukare.”

Nöjd med valet av exempel

David Wiklund är glad över att de valde just detta område att berätta om, eftersom han ser att arbetssättet är framgångrikt på flera sätt.

– Brukare som inte behöver nattliga fysiska besök får en ökad livskvalitet samtidigt som personalens arbetsmiljö förbättras. Dessutom är mindre bilkörning bra för miljön, säger han.

Inga-Lena Arkeflod berättar att kommunen på ett förtjänstfullt sätt lyckats informera om att kamerorna för brukarna inte är övervakning utan en insats vi erbjuder de med behov.

– Personalen som varit delaktiga i detta har gjort och gör ett fantastiskt arbete; en riktig framgångsfaktor faktiskt. Det ska också nämnas att den kontinuerliga dialog och samarbete vi har med de lokala pensionärsorganisationerna varit av yttersta vikt för det goda resultatet.

Läs mer:

Här kan du läsa hela rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsyn via trygghetskamera

Digital teknik skapar trygghet

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se