30 juni 2020

Besök ute på äldreboenden möjliggörs av plexiglas

I mitten av juni meddelade regeringen att det nationella förbudet mot besök på äldreboenden förlängs till den 31 augusti. Sedan en tid tillbaka har vi satt upp plexiglas utomhus för att göra det möjligt för boende att träffa sina anhöriga.

Kramfors kommun var tidigt ute med att införa restriktioner för besök vid våra särskilda boenden för äldre. Direkt vid det första konstaterade sjukfallet tog krisledningsgruppen beslut om att avråda besök. När så regeringen något senare införde förbud började vi använda samma terminologi. Men i praktiken var vår avrådan ett förbud från första stund.

Besöksförbudet gäller inomhus. Utomhus är risken för smitta lägre, men för att ytterligare vara på den säkra sidan har vi i likhet med många andra kommuner satt upp plexiglas i boendenas trädgårdar.

Kvarnbacken i centrala Kramfors var först ut. Viktoriagården, Kaptenen (Kramfors), Sundbrolund (Ullånger) och Nybo (Nyland) finns också med på listan. Alla enheter har ännu inte fått sin lösning, fotot är taget vid Kvarnbacken där man har två bord med plexiglas.

– Intentionen är att det ska finnas möjlighet att träffas säkert på alla våra fem särskilda boenden. De har ju alla lite olika karaktär, så vi ser över rutiner och gör speciallösningar, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef vid välfärdsförvaltningen.

Att kunna ha kontakt med sina äldre närstående via telefon och surfplattor har varit möjligt under hela pandemin. Alla äldreboenden har snabb och modern uppkoppling.

– Kontakta enhetschef på boendet för mer information om bokning av bord och information om vad som gäller på respektive plats, säger Inga-Lena Arkeflod.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se