30 september 2020

Nya rutiner för besök vid äldreboenden

Torsdag den 1 oktober hävs det nationella besöksförbudet vid särskilda boenden för äldre. Kramfors kommun har med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens rekommendationer arbetat fram en rutin för att minimera risken för smittspridning.

– Det är många som längtar efter att få träffa sina nära och kära efter en lång tid ifrån varandra, så ur den aspekten är det positivt att besök nu åter kan göras, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för Stöd, vård och omsorg.

– Vi måste dock fortsätta vara försiktiga och jag ber alla som vill hälsa på sina anhöriga att följa såväl våra som myndigheternas rekommendationer.

I arbetet med att ta fram den lokala rutinen har även Kramfors kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) Jens Hallner medverkat samt enhetscheferna.

– Vi har gjort en riskanalys, som mynnat ut i en handlingsplan. Samtliga anhöriga ska få skriftlig information om vad som gäller plus att man informerar muntligt ute på boendena, säger Jens Hallner.

Besök kräver alltid kontakt innan
Besök är tillåtna från 1 oktober. Innan besöket genomförs behöver närstående kontakta boendet för att informera om vald tidpunkt och antal besökare. I samråd med boendet kommer man fram till om tillfället passar för en träff. Information ges också om viktiga saker att tänka på, till exempel att inte vara för många vid besöket; trängsel ska undvikas.

Hemmabesök, men gärna utomhus
Besöken förläggs hemma hos den äldre, det vill säga i hens rum eller lägenhet. Så länge vädret tillåter rekommenderar vi dock att besöket sker utomhus. Fungerar inget av dessa alternativ hänvisar personalen till annan lämplig lokal.

Besökarna ledsagas till och från träffpunkten
Personal möter besökaren i entrén och följer hen till avtalad besöksplats. Det informeras då också om var det finns möjlighet att tvätta händerna. Handsprit kommer också att finnas. Det är inte tillåtet att gå in i andra rum än de som man fått tillstånd att visas i. När besöket är klart lämnar besökaren boendet.

Enbart smittfria får besöka
Besökare ska stanna hemma vid symptom på covid-19, även vid mycket lindriga besvär.

– Jag vill än en gång betona vikten av att våra rutiner följs och att man som närstående gör allt för att undvika smittspridning. Vi välkomnar besökare, men kräver försiktighetsåtgärder i retur. Känner man minsta osäkerhet – avstå från besöket, avslutar Inga-Lena Arkeflod.

Förebyggande åtgärder för besökare

  • Stanna hemma när du har symptom
    Avstå från besöket när du känner dig sjuk, även vid milda symptom. Då underviker du att smitta andra.
  • Tvätta händerna ofta
    Tvätta händerna inför, under och efter besöket med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Använda handsprit när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Håll avstånd och begränsa fysisk kontakt
    Håll avstånd till andra personer vid besöket, både inomhus och utomhus. Tänk på att begränsa den fysiska kontakten med den du besöker.

Läs även kramfors.se/coronavirus

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se

Jens Hallner
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
0612-809 27
jens.hallner@kramfors.se