Guljan Rahimi trivs med att jobba praktiskt och få chans att träffa andra.

06 november 2020

På systugan finns chans att sy och snacka med varandra

Den systuga som Arbetsmarknadsenheten driver jobbar oförtrutet vidare. Varje vardag träffas här ett gäng människor för att sy och samtala. Det som började som en verksamhet för nyanlända har nu utökats till att omfatta även andra.

– Just nu är det nio deltagare som genom Arbetsförmedlingen är aktiva i systugan. Vi har ett flexibelt upplägg, eftersom en del kombinerar syverksamheten med att plugga SFI, berättar Tommy Laurell, chef för Arbetsmarknadsenheten.

När systugan, som håller till i ABF:s lokaler vid Kramfors folkets hus och park, startade för drygt ett år sedan var ett av målen att nå de kvinnor som hamnar i ett socialt vacuum.

Genom systugan kan de få en knutpunkt att hålla sig till, möjlighet att träffa andra, prata svenska och samtidigt utföra ett riktigt arbete. Sedan en tid tillbaka finns även infödda svenskar med i gruppen.

René Öman är en av deltagarna som tillverkar allt fint som görs i systugan.

– Det blir en del prat under arbetets gång, men vi har också regelbundna sittningar med fokus ”svenska-prat”, säger Anette Lindström, som är platsansvarig.

– Dessutom fikar vi och äter lunch ihop, så på det stora hela taget har vi en kreativ och trevlig miljö.

Produkterna är ute till försäljning
Anette berättar om hur ambitiösa deltagarna är. Symaskinerna snurrar för fullt och tyget förvandlas till olika typer av produkter. Väskor, kläder, grytlappar, mjukisdjur, handdukar, förkläden… listan kan göras lång.

– Vi har öppet varje dag klockan 9-15. Varmt välkommen hit och se vad vi har att erbjuda. Kanske hittar du en passande julklapp, avslutar Anette Lindström.

Fotnot: SFI betyder Svenska för invandrare

Mohamad Hasso visar stolt upp en blus.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Tommy Laurell, chef
Arbetsmarknadsenheten
0612-805 76
tommy.laurell@kramfors.se