26 januari 2021

Äldre prioriteras när vaccinet mot covid-19 försenas

Nu har nästan alla äldre på våra särskilda boenden som anmält intresse för vaccin mot covid-19 fått dos ett. Detsamma gäller personal inom äldreomsorgen och vi har börjat vaccineringen inom hemtjänst, hemsjukvård och närstående som bor i samma hushåll.

– Arbetet har gått bra så här långt, men igår nåddes vi av nyheten att leveranserna av vaccin till länet försenats. Det hela är mycket beklagligt, men inget Kramfors kommun kan påverka, utan vi arbetar vidare enligt den plan som Region Västernorrland satt upp, säger välfärdsförvaltningens chef Inger Bergström.

Enligt Regionen prioriteras äldre på särskilt boende, har hemtjänst eller hemsjukvård. Vård- och omsorgspersonal måste stå tillbaka och får vänta på dos två.

– Vi fortsätter nu att vaccinera de som har fått dos ett med dos två enligt prioritetsordning ålder. De som enligt den tidigare planeringen skulle ha fått sin första dos de kommande veckorna blir framskjuten några veckor till dess att leveranserna av vaccinet åter är på en stabil nivå.

Inger Bergström förstår att beskedet om försenade leveranser väcker många funderingar.
– Jag vill därför försäkra om att vi även fortsättningsvis kommer att erbjuda våra medarbetare snabbtester inför varje arbetspass och följer alla de regelverk vi har för att förhindra smitta.


FAKTA
Det är Region Västernorrland som är huvudansvarig för vaccineringen mot covid-19 i länet. Kommunerna har dock ett uppdrag att vaccinera sina omsorgstagare på särskilt boende samt en del av dem som använder sig av hemtjänst och hemsjukvård plus närstående som bor i samma hushåll.

Vaccineringen av hemtjänst, hemsjukvård och närstående görs på lite olika sätt. De som har möjlighet får åka till en utsedd vaccinationsplats och vaccineras där av Regionens personal. Övriga vaccineras av kommunens sjuksköterskor i hemmet.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inger Bergström
Chef välfärdsförvaltningen
0612-802 34
inger.bergstrom@kramfors.se