Anna-Lisa Sundström ute på tur med Bereket Yosief.

Anna-Lisa Sundström ute på tur med Bereket Yosief.

03 september 2021

Cykelturer för äldre ökar livslusten

Frisk luft, känna doften av nyslaget gräs, höra fågelsång… enkla saker som skapar livslust. Att dessutom kunna göra sånt som var vardag förut, som ta en cykeltur. Det är något vi sedan en tid erbjuder våra omsorgstagare på Sundbrolund och Kaptenen.

Egentligen är hon lite trött efter lunchen och hade tänkt vila, men när Anna-Lisa Sundström på det särskilda boendet Sundbrolund i Ullånger erbjuds en cykeltur vaknar livsandarna till liv. Så klart vill hon följa med.

– Jag har cyklat en hel del i mitt liv och det är verkligen toppen att kunna göra det även nu, säger Anna-Lisa och ler.

Den första turen gav mersmak
Den 82-åriga damen blir ordentligt omhändertagen av Medhane Beraki och Bereket Yosief. Varselväst, cykelhjälm, säkerhetsbälte och fötter ordentligt fastsatta i tramporna – rutinerna för att garantera säkerheten gås igenom. När allt är klart bär det iväg!

– Det här är min andra cykeltur, och eftersom den första var så kul ger jag mig gärna ut på ännu till utflykt, säger Anna-Lisa.

Tre olika sorters cyklar
Välfärdsförvaltningen på Kramfors kommun har köpt in tre parcyklar i olika modeller som alla drivs av el. Den sort Anna-Stina använder är en side by side-cykel. Sundbrolund har även tillgång till en cykel med flak framtill där man kan åka sittandes i en rullstol. På Kaptenens äldreboende i Kramfors finns en cykel med sits framför, alltså nästan som en tandemcykel.

Tanken är också att övriga verksamheter ska kunna nyttja cyklarn, både hemtjänst och övriga särskilda boenden i kommunen.

– Äldre går oftast själva med hjälp av rollator eller åker rullstol när de är utomhus. Med hjälp av elcyklarna är tanken att de ska kunna komma till andra utflyktsmål, precis som de kunde göra själva förut, berättar David Wiklund, verksamhetsutvecklare välfärdsteknik vid välfärdsförvaltningen.

Två av de tre elcyklarna. Den till höger visas upp av Medhane Beraki.

Två av de tre elcyklarna. Den till höger visas upp av Medhane Beraki.

Ingår i modellkommunsarbetet
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har valt ut Kramfors kommun att tillsammans med nio andra kommuner i landet vara gott exempel när det gäller att testa och utveckla ny välfärdsteknik inom äldreomsorgen. De tre cyklarna köptes in i våras inom ramen för det arbetet; finansieringen kommer från statliga stimulansmedel.

– Vi är i uppstartsfasen och har börjat med dessa modeller. Vi kommer nu att följa upp hur cyklarna används, i vilken omfattning och vilka effekterna är. Därefter kan vi avgöra om det ska köpas in ytterligare fordon, säger David Wiklund.

Cyklar som passar allas levnadssituation
Cyklarna är uttänkta att passa alla; från de som inte klarar av en förflyttning från rullstolen till de som faktiskt kan vara med och trampa själva.

Trampa själv, det fixar Anna-Lisa Sundström. När Bereket Yosief hoppar upp bredvid henne och frågar henne om hon är redo sprider sig ett leende över läpparna. Så klart är hon det – nu kör vi!

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

David Wiklund
Verksamhetsutvecklare välfärdsteknik
0612-803 60
david.wiklund@kramfors.se

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se