Sylvia Sandin sjunger för tre äldre personer som sitter vid ett runt bord.

Sylvia Sandin får genast med sig Lars Vedin, Ingemar Bodén och Lilian Libell.

28 oktober 2021

Träffpunkt Skutan - till glädje
och nytta för många

Glädje, gemenskap, meningsfullhet… Bara för att man blivit lite äldre och minnet sviktar betyder det inte att behovet av kontakt och aktivitet minskar. När Träffpunkt Skutan nu startar sin verksamhet igen är det välbehövligt för många.

– Äldre som bor kvar hemma lider ofta av ensamhet och inaktivitet, något som tydliggjorts extra under pandemin. Därför känns det väldigt bra att vi kan välkomna människor hit igen, säger Malin Olsson, specialistundersköterska i demensvård.

Musik en stadig punkt
Vid tisdagens träff på Skutan hördes sång, musik, handklapp och glada skratt lång väg från lokalen på Viktoriagatan. Sylvia Sandin är för många Kramforsbor en känd underhållare som genom åren glatt många med sin sång och härliga scennärvaro. Till vardags jobbar hon i hemtjänsten, men har nu fått ett specialuppdrag att en gång i veckan bidra med musik på Skutan.

– Det känns otroligt bra att vi kan låna tjänster av varandra inom kommunen. Sylvia har varit här förut, men kan nu göra det inom ramen för sin anställning, berättar Jörgen Westin, specialistundersköterska i demensvård.

Aktivitetsstöd för äldre med demenssjukdom
Både Jörgen och Malin ingår i det demensteam som finns på välfärdsförvaltningen. De äldre som kommer till Träffpunkt Skutan har alla ansökt om aktivitetsstöd från kommunen utifrån sina behov och möjligheter. Bistånd kan beviljas en eller flera gånger i veckan.

Traditionella aktiviteter blandas med digital teknik
Några älskar musik medan andra vill pyssla eller handarbeta. Samtala med varandra är alltid välgörande och spela spel är intressant för många. Inte minst när man får testa ny teknik som den digitala spelplanen som går att koppla upp direkt på bordet.

Malin Olsson och Jörgen Westin i en vänskaplig batalj.

Malin Olsson och Jörgen Westin i en vänskaplig batalj.

– Förra veckan hade vi roliga bataljer på den virtuella fotbollsplanen. Det är underbart att höra hur de äldre lever upp och ropar ”Men skjut då!” när det går för långsamt, skrattar Jörgen.

En vision som finns är att verksamheten ska förfoga över en bil så att de kan göra utflykter runt om i kommunen.

Jazziga tongångar utlovas i november
Den 2 november planeras för en jazzkonsert för de äldre och deras närstående med Musik Västernorrland som presenterar "Isabella Lundgren – En musikföreställning i jazzens tecken".

Även det är en samverkan mellan kommunens verksamheter. Kultur- och fritidsenheten bjuder på själva konserten och Arbetsmarknadsenheten ska hjälpa till att ge Skutan lite folkparkskänsla.

– Det kommer att bli magiskt bra! Vår ambition på Skutan är att skänka livskvalitet och få gästen att glömma sin sjukdom för en stund. Hos oss kan man vara sig själv, helt kravlöst, avslutar Malin Olsson.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Maria Zetterblad
Enhetschef
Välfärdsförvaltningen
0612-801 80
maria.zetterblad@kramfors.se