31 maj 2022

Seniorrådet en garant för äldres inflytande i kommunen

Visste du att vi har ett Seniorråd som driver och bevakar äldres frågor? Fyra gånger per år träffar Kramfors kommun representanter för ett antal seniora föreningar från hela kommunen. Ett mycket värdefullt nätverk för alla parter.

– Beslut att ha ett seniorråd är fattat av kommunfullmäktige, som även slagit fast riktlinjerna. Men i övrigt är det inte någon politisk ton på våra träffar utan rådet bygger på samverkan, delaktighet och engagemang, säger rådets ordförande Gudrun Sjödin (S).

Häromveckan träffades seniorrådet på äldreboendet Kaptenen för att samtala om den tekniska utveckling med olika typer av hjälpmedel som sker inom äldreomsorgen. Representanter från Pensionärernas riksorganisation (PRO), Sveriges Pensionärsförbund (SPF), Svenska kommunalpensionärernas förbund (SKPF) och Aktiva Seniorer fick då en genomgång av hur bland annat motoriserade draglakan fungerar.

– Välfärdsteknik är mycket intressant och något vi är bra på i Kramfors. Under pandemin kretsade mycket av samtalen kring frågor som rörde denna, men vi har också pratat om skyddsrum, suicid, effektivisering och mycket annat, säger Gudrun Sjödin.

Äldreomsorgschef Inga-Lena Arkeflod inleder mötet på Kaptenen.

Äldreomsorgschef Inga-Lena Arkeflod inleder mötet på Kaptenen.


Seniorrådet ska verka för en långsiktig positiv utveckling, god folkhälsa och ett tryggt samhälle. Det har inget beslutsmandat, men kan föreslå förändringar och ge förslag till utvecklingsärenden, som sedan tas upp i andra sammanhang.

– Rådet är en viktig instans som bidrar till utveckling, men som också sprider kunskap och information vidare i sina egna led.

Fotnot:
På översta bilden syns Ann-Charlotte Granlöf (Kramfors kommun), Gudrun Sjödin (S), Kurt Hallgren (PRO Lugnvik), Åke Sundin (PRO Väja-Dynäs), Kerstin Söderholm (SKPF), Kjell Abrahamsson (SKPF), Berit Rantzow (SPF Nordingrå), Kerstin Sjöström (SPF Trivsel), Marianne Sjölander (SPF Trivsel), Ann-Christine Näsholm (C) och Berndt Sahlberg (SPF Nordingrå).

 

Läs mer om seniorrådet

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


Läs mer om seniorrådet