Stödassistenterna Rose-Marie Karlsson och Camilla Gimbergsson är nöjda med utbildningen och menar att den är nödvändig för alla. De sitter vid ett runt bord och ler in i kameran.

Stödassistenterna Rose-Marie Karlsson och Camilla Gimbergsson är nöjda med utbildningen och menar att den är nödvändig för alla.

20 juni 2022

200 medarbetare får mod att våga fråga - kan rädda liv

Under våren har medarbetare som arbetar inom Funktionsstöd fått utbildning i hur man som medmänniska kan rädda liv. Suicide Zeros koncept ”Våga fråga” har varit mycket uppskattat och såväl chefer som personal är nöjda.

Camilla Gimbergsson och Rose-Marie Karlström har gått utbildningen och är mycket nöjda. Camilla jobbar som stödassistent på SOL-boendet Hellgumsgatan och Rose-Marie har samma uppdrag på LSS-boendet Ringvägen.

– Det var länge sedan vi fick någon fortbildning, så det här var verkligen efterlängtat. Ämnet är oerhört viktigt och jag har fått många aha-upplevelser, säger Rose-Marie och Camilla håller med:

– Många av de personer som får stöd och service i våra verksamheter har en ökad risk för psykisk ohälsa, vilket är viktigt att vara medveten om. Det är också nödvändigt att vi har omsorg om varandra i våra arbetsgrupper.

200 medarbetare går utbildningen
Funktionsstöds verksamhetschef Veronica Olmenius är den som tillsammans med metodhandledare Andreas Söderberg och folkhälsosamordnare Elisabeth Svanberg tagit initiativ till utbildningen.

– Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande mot självmord som finns. Våra medarbetare har bitvis tuffa arbetsdagar och då underlättar det om vi kan samtala både med varandra och våra brukare, säger Veronica.

– Totalt är det 200 medarbetare som omfattas av satsningen. Vi började i april med första gänget och resten kommer att gå efter semestrarna, berättar Andreas Söderberg.


Digital föreläsning och fysisk träff på APT

Utbildningen inleds med en digital del på nätet där man går igenom fakta och myter om självmord, tar upp varningstecken på psykisk ohälsa och hur man kan stötta någon som mår dåligt. I utbildningen får man som medmänniska lära sig att hålla motiverande samtal och man levereras konkreta råd på hur man lotsar rätt vid en akut situation.

Den digitala delen följs sedan av en fysisk träff i arbetslaget. Under en APT med den ordinarie chefen som ledare går man vidare med rollspel, samtal och annat för att närma sig det svåra.

”Jag är glad att jag vågade fråga”
Både Camilla Gimbergsson och Rose-Marie Karlsson upplever att de har en bra sammanhållning på sina arbetsplatser och att arbetsmiljön är vänlig och omtänksam. Ändå kan det hända att en kollega plötsligt förändras.

– Jag hade en arbetskamrat som alltid var glad. Under en period blev hen dock väldigt dämpad, men då tog jag mod till mig och frågade hur läget var. Det var inte så allvarligt som självmordstankar, men jag är ändå väldigt glad att jag hörde mig för, berättar Camilla.

– Man skulle kunna fördjupa sig mycket mer i ämnet, utbildningen har egentligen bara skrapat på ytan. Men den har väckt tankar till liv, som dryftas i arbetsgrupperna. Det är bra, avslutar Rose-Marie.

FAKTA/Deltar i forskningsprojekt

Utvärderingen av insatsen kommer att utföras i samarbete med Lunds universitet och Centrum för Evidensbaserade Psykosociala insatser. Projektet utvärderar då effekterna av Våga Fråga-e med fokus på förändringar i kunskaper, attityder och handlingsberedskap att prata om psykisk ohälsa, självmord och självmordstankar.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Andreas Söderberg
Metodhandledare
Välfärdsförvaltningen
andreas.soderberg@kramfors.se

(Andreas har semester, men kollar av sin e-post)