21 juni 2022

Upplevelsevandring ska få äldre att minnas och samtala

Nåt att prata om tillsammans. Minnas, lukta, sjunga och uppleva. På Sundbrolund i Ullånger invigs idag en ny, unik Upplevelsevandring som de äldre kan göra med anhöriga, vänner och personal.

– Vi jobbar ständigt för att skapa aktiviteter för våra äldre som kan ge en känsla av sammanhang. Med hjälp av upplevelsevandringen vill vi väcka minnen till liv genom bilder, dofter, känslor och ljud, berättar samordnaren Malin Hernell-Viberg, som arbetat fram konceptet med Vivianne Perbo och Eva Rödén.

Sundbrolunds mysiga innergård har kompletterats med sju olika hållplatser där man uppmanas att göra olika saker. Fyra av hållplatserna är utformade som fågelholkar, de andra tre är plexiglastavlor.

– Vi har haft god hjälp av Arbetsmarknadsenheten, som snickrat allt. Även de nya urnorna för blommor som ska hjälpa till att skapa en rofylld miljö. Vi har dessutom köpt in ett antal nya parkbänkar, säger Malin Hernell-Viberg.

Sundbrolunds innergård


Det är lätt att förstår hur roligt det varit att utforma vandringen och att fantasin fått flöda fritt. Holkarna har fått namn efter olika byar i Höga Kusten. I holken Orsta kan man kika in i ett möblerat rum, som ska stimulera både syn och minnet.

Holk Osta är röd.

Holken Orsta.

I holken Invik bor två fina fåglar vars sång man lockar fram genom att trycka på magen. I holken Markom finns doftkrus och bilder och i holken Nora hittar man bilder att samtala om.

I den gula holken Invik finns två gosedjursfåglar.

Holken Invik.

Vid de övriga tre hållplatserna kan man sjunga (Salsåker), titta på vykort från olika ställen (Sjöland) och bara sitta ned en stund och vara (Måviken).

– Tanken är att hållplatserna ska hållas levande, vi kommer därför att byta ut innehållet med jämna mellanrum.

Fotnot: Även avdelningen Solkatten, som har en egen byggnad och ingång, har fått en upplevelsevandring att njuta av.

Holken Nora är orange och holken Markom är blå.

Holkarna Nora och Markom.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Hernell-Viberg
Samordnare
Sundbrolunds särskilda boende
0612-808 74
malin.hernell-viberg@kramfors.se