Placeholder
10 april 2024

Negativt resultat för Kramfors kommun 2023

Kramfors kommuns årsredovisning för 2023 är klar. Kommunen redovisar ett negativt resultat på minus 26,5 miljoner kronor.

Efter några år med positivt ekonomiskt utfall kan vi nu konstatera att så blev inte fallet 2023. Resultatet summeras till minus 26,5 miljoner kronor, vilket är 28,1 miljoner kronor sämre än budget. Ökade pensionskostnader och personalkostnader är en stor del av förklaringen.

Kommunen har fortsatt en ekonomiskt ansträngd situation med låg soliditet, hög skattesats och en minskande befolkning. Under 2023 fortsatte verksamhetskostnaderna att öka och det beror delvis på hög inflation och ökade pensionskostnader. Kommunens pensionskostnader blev 132,9 mnkr, vilket är en stor ökning från föregående år med 53,4 mnkr (40%). Skatteintäkter och generella statsbidrag förstärktes och sammantaget ökade med 64,8 mnkr. Dock inte i samma omfattning som kostnadsökningarna vilket gör att ekonomin urholkas.

Kramfors kommun når inte god ekonomisk hushållning 2023

I årsredovisning bedömer Kramfors kommun resultat för 2023 för såväl verksamhetsmål som ekonomi. De verksamhetsmässiga målen nås till viss del, men målet för en ekonomi i balans nås inte. Balanskravet nås inte heller. Det samlade resultatet visar att kommunens mål för god ekonomisk hushållning inte uppfylldes år 2023.

Resultatutjämningsreserv

Under de år som kommunen har haft goda ekonomiska resultat har avsättningar kunnat göras till en så kallad resultatutjämningsreserv.

Enligt riktlinjerna för resultatutjämningsreserv kan reserven disponeras vid konstaterad lågkonjunktur, vilket det är enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR). Därmed ges möjlighet att utjämna hastiga förändringar i de ekonomiska förutsättningarna mellan åren. Kommunen kommer nyttja resultatutjämningsreserven och 2023 års balanskravsresultat blir då 0 miljoner kronor. Kvarvarande medel i resultatutjämningsreserven är 29,1 mnkr.

– Det känns bra att vi under ett par år har kunnat avsätta medel till resultatutjämningsreserven, de kommer väl till pass efter ett så ekonomiskt utmanande år som 2023 var, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är en utmanande tid. Vi fortsätter att utveckla våra verksamheter för att hitta kostnadseffektiva lösningar på kommande välfärdsutmaningar, säger Jon Björkman, kommunstyrelsens vice ordförande.

Pensionsstiftelsen

Kramfors kommun har sedan tolv år tillbaka en pensionsstiftelse som förvaltar avsatta medel för de anställdas pensioner. Medel på totalt 119,8 miljoner kronor har inarbetats i stiftelsen fram till och med 2023. Den genomsnittliga avkastningen under åren 2012-2023 uppgår till 6,9 %.

Året som gått – ett axplock

  • Under år 2023 minskade folkmängden i Kramfors kommun med -273 personer, från 17 904 till 17 631 invånare
  • Arena barn & unga startade under 2023. Arenan ska vara en kommun- och förvaltningsövergripande samverkansplattform för ordinarie verksamheter. Den ska även följa och delges resultat av för området relevanta pågående och kommande projekt.
  • I september 2023 öppnade Kramfors fritidsgård upp dörrarna för unga mellan årskurs 5 och 18 år med särskilda dagar för mellanstadiet respektive högstadiet och gymnasiet. I dagsläget har fritidsgården ca 400 medlemmar.
  • År 2023 lånade Biblioteken i Kramfors ut 32 459 barnböcker. Det var en ökning med 20 % jämfört med 2022.
  • Kramfors kommun är utsedda av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att vara mentorkommun i modellkonceptet för jämställdhet 2023-2025 för deltagande grannkommunen Härnösand. Konceptets grundpelare är ökad kunskap, systematiska jämförelser och ömsesidigt lärande tillsammans med andra deltagare.
  • Kramfors kommun har sedan 2017 gjort en resa från 1 till 36 elbilar i kommunorganisationen samt från noll till över 40 publika laddstationer runt om i kommunen, varav flera på effekter upp till 350 kWh.
  • Under september månad presenterades resultatet av Svenskt Näringslivs ranking som mäter företagsklimatet utifrån ett antal parametrar. Kramfors kommuns placering blev 134, vilket är fyra platser bättre än föregående års mätning.

Den 9 april tog kommunstyrelsen beslut om att föreslå kommunfullmäktige att godkänna upprättad årsredovisning. Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige den 29 april.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Malin Svanholm
Kommunstyrlsens ordförande
Tel: 0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se