Anders har skägg, glasögon och en svart tröja. Malin är ljushårig, har en svart kofta och svarta glasögon

Anders Åkerman (C) och kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

29 april 2024

Ökad tid i förskolan utreds efter motion från Centern

Idag behandlades en motion i Kommunfullmäktige angående utökning av tid i den avgiftsfria allmänna förskolan i Kramfors kommun. Motionen, som lagts fram av Centern genom Anders Åkerman, föreslår en ökning av tiden från 15 timmar i veckan till 25 timmar.

– Mot bakgrund av att vi ser allt fler barn och barnfamiljer som behöver förstärkt stöd från kommunen samtidigt som vi konstaterar att våra elevers skolresultat är alltför låga, har vi en utvecklingsidé som inte ska kosta familjerna något men inte heller ska behöva vara kostnadsdrivande för kommunen, säger Anders Åkerman (C), som även är ersättare i Bildningsnämnden.

Utredning och analys

Förskolan spelar en avgörande roll i att lägga grunden för barns fortsatta utbildning och är kanske speciellt viktig för barn i behov av särskilt stöd.

Den ansträngda arbetsbelastningen för förskolepedagogerna samt det ekonomiska läget gjorde dock att Kommunfullmäktige inte biföll motionen rakt av. Istället fick Bildningsnämnden ett uppdrag att utreda förutsättningarna för en utökning av tiden och att analysera konsekvenserna ur tre perspektiv: invånarna, medarbetarna och ekonomin.

Tillsammansarbete över gränserna

För att på allvar kunna skapa bättre förutsättningar för kommunens framtid, det vill säga våra barn och unga, menar Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) att man behöver jobba brett över såväl parti- som verksamhetsgränserna.

– Målet är alltid att barn och unga ska få en trygg uppväxt och en god utbildning i vår kommun. Tyvärr har ju vi, liksom många andra kommuner, ett ekonomiskt ansträngt läge som gör att en utredning är nödvändig, säger Malin Svanholm.

Ge fler ringar på vattnet

Även om motionen inte gick igenom direkt är Anders Åkerman nöjd med gårdagens beslut.

– Naturligtvis ska man undersöka och analysera, det är jag väl medveten om. Jag tror mycket på en sådan här åtgärd; kanske skulle en utökning av tiden få vår kommun att uppfattas som ännu mer attraktiv, att såväl flytta till som att bo kvar i.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Anders Åkerman
Ledamot i Kommunfullmäktige
anders.akerman@pol.kramfors.se