22 oktober 2018

Företagsfinansiering som balanserar risker

Ett hinder för den som vill utveckla en affärsidé, starta företag och expandera är ofta finansiering och krav på borgen. Därför går Kramfors kommun med i Garantia, en ekonomisk förening som gör företagsfinansiering möjlig genom borgenstjänster.

– Vi vill bidra till ett fortsatt samhällsbygge och skapa förutsättningar för ett utvecklat näringsliv, säger Susanne Königson, chef för samhällsavdelningen.

Ökad tillväxt och fler arbetstillfällen

Som medlem, så kallad förlagspartner, medverkar Kramfors kommun med en engångskostnad på 100 000 kronor. Kostnaden för de företag i Kramfors som sedan väljer att ansluta sig är för närvarande en engångsavgift på 5 000 kronor och sedan en årsavgift på 2,5 till 4 % på borgenssumman.

– Företagsfinansieringen via borgenstjänster hos Garantia balanserar företagarnas privata risker vid nystart och expansion. Det kan i sin tur bidra till att en långsiktig finansiell struktur som ger ökad tillväxt i kommunen och fler arbetstillfällen, avslutar Susanne.

Säkerhet för företagare

Garantia bildades 2004 av 650 företagare från Västerbotten och Norrbotten.  Målet var att skapa enklare och bättre förutsättningar för företagare med olika typer av kapitalbehov. Genom att erbjuda företagare borgenstjänster kunde företag startas upp med tillräcklig säkerhet och dessutom ett privatekonomiskt skydd för företagaren. En kapitalbas byggdes upp av företagarna själva som sedan förstärktes med insatser från större företag, organisationer, regioner och kommuner i norra Sverige. Idag består kapitalbasen av 30 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen beslutade i ärendet den 16 oktober 2018.

Läs mer

www.garantia.se Länk till annan webbplats.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunalråd
0612-801 04 jan.sahlen@kramfors.se

Susanne Königson, chef
Samhällsavdelningen
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se