Pernilla Söderlind, Bo R Holmberg, Sarita Sandström, Karin Skoglund och Peter Söderlind på Sandslån.

15 januari 2019

Fullbokad guideutbildning om sågverksepoken

Utbildningen för befintliga och blivande guider i Ådalen fortsatte den 12 januari med ett fullmatat program. Sandslån, Box och Marieberg besöktes av 20-talet deltagare som skickligt ledsagades av Sarita Sandström från Höga Kusten Guideklubb.  

Lördagen började med ett gemytligt besök på Sandslåns drivhus och The High Coast Coffee Camp. Peter och Pernilla Söderlind bjöd på rykande whiskykaffe, kokat över öppen eld, och visade runt i Drivhusets lokaler. Här anordnas konst- och hantverksmarknader, yogaklasser samt försäljning av böcker och kuriosa.

Från timmerskilje till whiskytillverkning

I båtklubben Flottarens lokaler började undervisningen med ett initierat föredrag av författaren Bo R Holmberg. Bo, som själv arbetat vid timmerskiljet, berättade om hur det kom sig att ett så stort timmerskilje anlades vid Sandslån. Deltagarna fick målande beskrivningar av sågverk och industrier anlagda längs älven, och hur vardagen för arbetarna vid skiljet kunde se ut. Efter studiebesök vid modellen över timmerskiljet och Flottningsmusét, tog sig gruppen till High Coast Distillery för lunch och information om whiskytillverkningen där.

En tidsresa i Mariebergs kulturreservat

Vid Mariebergs kulturreservat fick gruppen se lägenheter som renoverats och inretts i tidsenlig stil. Mariebergs lokalhistoriska förening hyr ut fyra lägenheter som vardera speglar 1940, -50, -60 och 70-talen. Föreningen berättade om hur restaureringen och renoveringen gått till.

Två träffar kvar på guideutbildningen

Tre av guideutbildningens fem träffar är nu genomförda: om Bollstabruks kulturmiljöer och industriarv, om häxprocesserna samt om sågverksepoken och timmerskiljet. Är du intresserad av att delta vid något eller båda av de kvarstående tillfällena?

26 januari Om Ådalen -31, Sandö, Svanö, Högakustenbron och Nyadal.
2 februari Om att vara guide, att paketera en resa, starta eget och marknadsföring.

Kontakta då Sarita Sandström på Höga Kusten Guideklubb: 070-715 46 59, sarita@svalansresor.se

Guideutbildningen är kostnadsfri, men deltagarna betalar luncherna själva. Lokal och föredragshållare meddelas efter anmälan! Utbildningen är ett samarbete mellan projektet "Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum" och Höga Kusten Guideklubb.

Läs mer

Projektet "Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum"

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg
Projektledare
Tel: 0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se