En man och en kvinna framför hyllor med dragspel.

Päivi och Jörgen Sundeqvist.

24 februari 2023

Jörgen och Päivi Sundeqvist Årets Ambassadörer

Dragspelsprofilerna Jörgen och Päivi Sundeqvist har av Kramfors kommun utsetts till Årets Ambassadörer. De fick utmärkelsen under fredagskvällen i samband med Företagarkvällen på Hotell Höga Kusten.

Motiveringen:

”Jörgen och Päivi, företagare och skickliga dragspelare, är föredömliga spridare av kultur, historia och framåtanda från och i Kramfors kommun.

På sina konserter, resor och uppdrag – både inom landet och utomlands – finns alltid Kramfors och Dragspelsälven med som en naturlig del. Jörgen och Päivis stolthet över sin kommun och de event av riksintresse som de ligger bakom, skapar ett intresse för Kramfors och bygger broar till nya samarbeten."

Det var två stolta mottagare som klev fram för att bli hyllade.

– Det är med stor tacksamhet och med en enorm glädje som vi tar emot denna ärofyllda utmärkelse. Det känns verkligen stort för oss båda att få denna uppskattning, för det arbete vi gör för att presentera och marknadsföra Kramfors både nationellt och internationellt, förklarade Jörgen och Päivi.

Flyttade hem för åtta år sedan

Jörgen Sundeqvist är uppvuxen i Kramfors men har från 1978 bott på andra ställen, både i Sverige, USA och Norge.

– Men en stark längtan till Kramfors och Ådalen har alltid funnits där och nu är jag sedan åtta år tillbaka och kommer att så förbli resten av mitt liv, säger han.

– Kramfors, Ådalen och Höga Kusten är unikt på så många sätt. Kramfors är en vacker, charmerande och lagom stor stad, där alla kan prata och vara sociala med varandra. Det är nära till allt, vi har en fantastisk natur, fantastiska människor och ett otroligt vitalt och engagerat kulturliv på alla sätt plus närheten till tåg och flyg, vilket är viktigt för oss som reser så mycket.

”Värme och hjälpsamhet”

Päivi Sundeqvist:

– Kramfors är en mycket vacker del av Höga Kusten. Alla mina vänner runt om i världen vet var Kramfors ligger. Just naturen och dess skönhet är en av mina stora favoriter. Här finns så många möjligheter och mycket intressant historia.

– Jag är också glad och överraskad över hur högkvalitativ kultur man kan hitta i Kramfors. Och Kulturskolan, där barn och ungdomar har möjlighet att försöka och lära sig olika instrument och spela med i ungdomsorkestern KUO.

– Kramfors är också finskt förvaltningsområde och jag känner att jag har mycket att ge när det handlar om finsk kultur och det finska språket och att jobba tillsammans. Men det bästa med Kramfors är människorna som bor här. Den hjälpsamhet och värme som jag och min son har mottagit sedan vi flyttade hit för fem år sedan, har varit mycket värdefull för oss.

Stark dragspelstradition

Kramfors och Ådalen har en unik dragspelshistoria.

– Ingen ort eller trakt i Sverige är så förknippad med just dragspel som vad Kramfors och Ådalen är, säger Jörgen Sundeqvist.

Här har flera dragspelskungar hållit till.

– Jag började min musikaliska bana som ung pojke här i Kramfors med Andrew Walter och Hans-Erik Nääs och lärde samtidigt känna bröderna Karl och Erling Grönstedt mycket väl. Jag fick också den stora glädjen att göra både TV–, radio– och grammofoninspelningar tillsammans med alla dessa.

– Nu när vi också har vårt eminenta och unika Dragspelsarkiv – som ägs av Kramfors Dragspelsklubb – på Gudmundrå Hembygdsgård, där allt finns efterlämnat, samlat och bevarat efter alla dessa legendariska dragspelskungar. Så det känns extra fint att hylla "Erling Grönstedt 100 år" på Gudmundrå Hembygdsgård sista helgen i juli. Det blir ett artistuppbåd som inte skådats i Sverige på år och dag, med ledande dragspelare från Italien, Finland, Norge och självklart också Sverige.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se