En man med mikrofon.

Jonathan Hedström. Foto: Pressbild.

28 mars 2023

Jonathan Hedström föreläser om idrottens prestationskrav och psykisk ohälsa

Jonathan Hedström är en före detta elithockeyspelare som drabbades av ätstörningar och psykisk ohälsa under sin karriär. Nu föreläser han om sin erfarenheter och den 19 april kommer han till Folkets Park i Kramfors. Föreläsningen riktar sig till en bred målgrupp.

Föreläsningen genomförs av Kramfors kommun i samarbete med Sollefteå kommun, SISU Västernorrland och Räddningstjänsten Ådalen–Höga Kusten.

– Det är en styrka att ha en sådan bred samverkan och tillsammans kan vi göra skillnad, säger Elisabeth Svanberg, folkhälsoansvarig på Kramfors kommun.

Hon understryker vikten av att belysa kopplingen mellan psykisk ohälsa och kraven på prestation som finns inom idrotten, samt betydelsense av att det finns stöttande vuxna kring barn och ungdomar.

– Det finns önskemål från bland annat idrottsungdomar och idrottsledare att ta upp detta ämne och valet av Jonathan som föreläsare var enkelt, med tanke på hans bakgrund och upplevelser, säger Elisabeth Svanberg.

Led av ätstörningar

Jonathan Hedström, 45, föddes i Åsele, seniordebuterade i Skellefteå AIK, fick sitt stora genombrott i Luleå Hockey, togs ut i Tre Kronor och fick vid 23 års ålder NHL–kontrakt med Anaheim Mighty Ducks i NHL. Han representerade under sin spelarkarriär även bland annat Timrå IK, Djurgården, CSKA Moskva och Kärpät. Under nästan hela karriären led han i hemlighet av ätstörningar. Hans föreläsning handlar om karriären, ätstörningarna, prestationsångesten, machokulturen, ledarskapet och vägen tillbaka till ett hälsosamt liv.

– Vi välkomnar dig som är ung idrottsutövare, ledare inom barn- och ungdomsverksamhet, vårdnadshavare, samt övriga engagerade och intresserade ungdomar och vuxna, säger Elisabeth Svanberg.

Kostnadsfritt men föranmälan krävs

Föreläsningen med Jonathan Hedström på Folkets Park den 19 april klockan 18.00 är en insats inom den förebyggande arbetet kring barn och ungas psykiska hälsa.

Efter föreläsningen bjuds åhörarna in till en fikastund, med eftersnack kring hur alla tillsammans kan stärka psykisk hälsa inom och utanför idrotten. Exempelvis genom att grundlägga ett ledararskap som gör skillnad.
Utbildningen ”Ledare som lyssnar” presenteras, liksom möjligheten till anmälan för att ta del av den.

Arrangemanget är kostnadsfritt men föranmälan krävs.
Anmälan görs via e-tjänsten och sista anmälningsdag är 16 april:
https://e-tjanster.solleftea.se/anmalan-forelasning Länk till annan webbplats.

Den 20 april klockan 18.00 föreläser Jonathan Hedström på Hullsta Gård i Sollefteå.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Elisabeth Svanberg
Tel: 0612-801 92
elisabeth.svanberg@kramfors.se