Två leende män i västar från Kramfors kommun med en fontän i bakgrunden

Mikael Berggren (t v) och Andreas Gylling.

17 maj 2023

Landsbygdskonferens Höga Kusten arrangeras i Kramfors till hösten

Den 21–22 september arrangeras Landsbygdskonferens Höga Kusten 2023. Den genomförs i samarbete mellan kommunerna Kramfors, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik och Leader Höga Kusten. Värdskapet roterar mellan kommunerna och i år är Kramfors värd för konferensen.

– Landsbygdskonferens Höga Kusten är ett evenemang som under åren har lockat besökare från hela Sverige. Nu är det äntligen dags att börja släppa information om höstens konferens, säger utvecklingssekreteraren Andreas Gylling som ansvarar för landsbygdskonferensen tillsammans med näringslivsutvecklaren Mikael Berggren.

Lokala utvecklingsinsatser

Att förstå sin ort och dess själ är viktigt. Det är i mötet mellan platsen och människorna som berättelser, reseanledningar och stolthet skapas. Vad gör att vi känner engagemang och delaktighet? Hur får vi kraften att förändra och uppfylla drömmar? Hur kan vi tillsammans bli möjliggörare?

– Detta är frågor som vi nyfiket kommer att utforska tillsammans, samtala om vid fika och luncher och kanske så ett och annat frö till som leder till lokala utvecklingsinsatser, säger Andreas Gylling.

Konferensen hålls på Biograf City och First Hotel Kramm och målgruppen är föreningar, företag, branschfolk, organisationer kopplade mot landsbygd, politiker, offentliga tjänstepersoner och intresserad allmänhet.

– Vi ser fram emot Landsbygdskonferens Höga Kusten och det känns kul att släppa några av programpunkterna. Konferensen kommer att erbjuda en spännande mix av goda exempel där platser och människor ges en möjlighet att växa tillsammans, säger Mikael Berggren.

Några inspiratörer är klara

Under de två konferensdagarna kommer flera inspiratörer och föreläsare att medverka. De tre första är klara:

* Trendspaning Platsutveckling med Helena Nordström, vd och grundare av Placebrander samt TEDx-talare. Med fingret på platsutvecklingspulsen serverar hon de senaste trenderna inom arbetet med att skapa attraktiva platser där människor och natur mår bra.

* Nu kör vi, du vet aldrig vart det tar dig! med Jonas Hagström. Oavsett hur mycket man tänker och planerar går det inte att räkna ut hur saker och ting ska bli. Det enda man kan vara 100 procent säker på är, att om man inte börjar göra nånting blir det heller ingenting. Jonas Hagström är en social entreprenör, framgångsrik företagare och inspiratör som nominerats till Årets eldsjäl, Årets företagare och belönats med utmärkelsen Sveriges främsta integrationsinitiativ för sitt engagemang i den nationellt hyllade kören The Rockin Pots. 2022 utsågs Jonas till topp 100 mest populära föreläsare i Sverige. Med humor och gripande människoöden bjuder han på ärlig och inspirerande föreläsning om att möjliggöra det som kan tyckas omöjligt.

* Höga Kusten Friluftsteater med Tommy Bergqvist och inbjudna gäster. Lövviks By– och Idrottsförening har 180 medlemmar. Med tanke på att det bor cirka 80 invånare i själva Lövvik, förstår alla att engagemanget för föreningen och platsen är stort. Hjärtat i verksamheten är föreningshuset och föreningen står också bakom fotboll, hockey, trivselkvällar och en toppstuga på vårdkasberget Valkallen med storslagen utsikt över Ångermanälven. Tillsammans med 2Entertain – en av Nordens största nöjesproducenter – förverkligas drömmen om en friluftsteater mitt i Höga Kusten. Sommaren 2024 sker premiären av ett nyskrivet bygdespel som har hämtat inspiration från Ådalens industrihistoria och musiken är skriven av Tomas Ledin. Tommy Bergqvist är ordförande i Lövviks By– och Idrottsförening och kommer att ha sällskap på scenen av andra nyckelpersoner i projektet.

”En plats för inspiration”

Moderator för Landsbygdskonferens Höga Kusten är Oskar Nord som är chefredaktör på Tidningen Ångermanland. Oskar har jobbat som journalist i 15 år och har lett utvecklingsdagar, TV-sändningar med mera.

– Landsbygdskonferens Höga Kusten är en plats för inspiration och ett fantastiskt tillfälle att träffa andra som skapar framtidstro och glädje för många på landsbygden, säger Mikael Berggren.

– Vi hälsar alla varmt välkomna att anmäla sig!

Anmälan och möjlighet att boka boende öppnar i andra halvan av juni. Mer information kommer. Håll utkik på kommunens webbsida och i sociala medier.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Andreas Gylling
Tel: 0612-808 18
andreas.gylling@kramfors.se