19 april 2021

Matteo Rosa får Höga Kusten–stipendiet 2021

Kramfors kommuns Kultur- och fritidsenhet tilldelar Höga Kusten-stipendiet 2021 till den mångfasetterade konstnären Matteo Rosa från Malmö. Stipendiet består av ett kontantbidrag på 10 000 kronor samt en två veckor lång vistelse i Höga Kusten.

Matteo Rosa är född i Italien 1978, men bor, lever och arbetar i Malmö. Han är utbildad vid Edinburgh College of Art, Skottland, och på Konsthögskolan i Malmö.

Rosa arbetar både med teckning, måleri, fotografi, video, text och installation. Han har haft många egna utställningar, men även tillsammans med andra runt om i världen, bland annat i England, USA, Brasilien, Japan och Australien.

”Plats för de små nyanserna”

Så här lyder motiveringen till valet av Matteo Rosa som Höga Kusten–stipendiat:

”Matteo Rosas konst har något stillsamt och skirt över sig. Den ger plats för de små nyanserna. En enkelhet som bjuder en nära och sedan vecklar ut sig i all sin komplexitet, bara du ger den tid.

Hans arbetsmetod bjuder in slumpen som medskapare i en närmast organisk process. Som om han skapar en skådeplats för materialens inneboende egenskaper och sedan tar ett steg tillbaka.

Innehållsmässigt cirklar hans arbeten kring begrepp som medvetande, förkroppsligande, förgänglighet, form och formlöshet. Det ska bli spännande att se vad han finner under sin vistelse i Höga Kusten.”

185 ansökningar

Kramfors kommun delar varje år ut Höga Kusten–stipendiet till en verksam, nordisk konstnär. Detta för att synliggöra och stötta verksamma kulturutövare.
Kommunens enhetschef för kultur, Ninni Mellander, har tillsammans med konstnärerna Anna Norvell och Janne Björkman utgjort jury.

– Det har varit ett mycket svårt, men spännande arbete att göra en seriös och professionell bedömning av ansökningarna. Kvaliteten har varit mycket hög, säger Ninni Mellander.

Sammanlagt fick Kultur- och fritidsenheten ta emot 185 ansökningar till Höga Kusten-stipendiet 2021.

Ett av Matteos verk, från serien Dissolvere

Digitalt fotografi från serien Veil, av Matteo Rosa

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
Tel: 0612-80252
ninni.mellander@kramfors.se