Konstverket Vindlek 1 av Ulla-Carin Winter

Konstverket Vindlek 1 av Ulla-Carin Winter

03 maj 2022

33 konstnärer utvalda till allra
första Triennalen i Västernorrland

Åtta män och tjugofem kvinnor, varav fyra boende i Kramfors kommun. Det blev resultatet när curatorn för Triennalen, Björn Norberg gjort sitt urval av konstnärer som kommer att medverka i regionens genom tiderna största konstevenemang. Triennalen äger rum på olika platser i länet med start 7 maj.

Under Triennalen presenteras verk i en mängd olika material och tekniker – alla med anknytning till regionen. Till Kramfors konsthall kommer tre konstnärer: David Larsson, Linnéa Therese Dimitriou och Oscar Kaleva Karlsson. Vernissage här blir lördag den 11 juni kl 12. Utställningen i Kramfors konsthall pågår 11 juni – 8 augusti.

Flera konstnärer boende i Kramfors utvalda

Urvalet av konstnärer speglar i stort sett fördelningen i ansökningar, med tre fjärdedelar intresseanmälningar från kvinnliga konstnärer och en fjärdedel manliga. Av de 32 utvalda konstnärerna bor fyra stycken i kommunen: Elme Ämting-Selja, Annikka Kronlid Arvidsson, Linda Lasson och Oscar Kaleva Karlsson. Ytterligare några har anknytning till kommunen genom att de växt upp eller bott här, bland annat Max Book.

Vidareutveckling av Y-salongen

Bakgrunden till vårens och sommarens stora konsthändelse är beslutet att låta den tidigare Y-salongen expandera och omfatta fler städer och institutioner. Syftet är att aktivera och belysa det betydande och livaktiga konstlivet i Västernorrland.

Den tidigare Y-salongen anordnade Västernorrlands museum vart annat år. som en återkommande konsthändelse på museet. Konstnärer boende i eller med anknytning till Västernorrland kunde ansöka om att få ställa ut.

– Det känns jätteroligt och viktigt att Triennalen expanderar, och äger rum i hela länet, säger Ninni Mellander, ansvarig för Kramfors konsthall.

Triennalen stöds av Postkodstiftelsen och är ett samarbete mellan Konstfrämjandet i Västernorrland, Västernorrlands museum, Konstkonsulentverksamheten i Region Västernorrland och länets sju kommuner.

Mer information

Konstfrämjandet Triennalen — Västernorrland 2022 (konstframjandet.se) Länk till annan webbplats.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Tel: 0612-80252
ninni.mellander@kramfors.se