Ditt nya kärl
Det nya sopkärlet som levereras till alla en- och tvåfamiljshus som idag har ett 130, 190 eller 370 liters kärl är ett så kallat tvåfackskärl. Kärlet har ett fack för utsorterat matavfall och ett för övrigt restavfall, det vill säga det som blir kvar när du sorterat ut förpackningar och matavfall.
Du som delar kärl med någon annan
Delar du kärl med någon annan så är det personen som står för abonnemanget som kommer få det nya tvåfackskärlet levererat. Om du idag lämnar sopor på en gemensam uppsamlingsplats, så kommer ert 660 liters kärl kompletteras med ett brunt kärl för matavfall. Förpackningar sorterar du som vanligt vid en återvinnignsstation.
Kärlstorlek
Det nya kärlet har en volym på 240 liter fördelat på 96 liter för matavfall och 144 liter för restavfall (40/60).
Ditt gamla sopkärl har en storlek på 190 liter om du inte ansökt om en annan storlek.
Även du som idag har ett 130 eller ett 370 liters kärl kommer att tilldelas ett tvåfackskärl på 240 liter.
Storleksjämförelse av kärl
Gamla kärlet: bredd 58, djup 71, höjd 108
Tvådelade kärlet: bredd 58, djup 73, höjd 108. Vikten är 13-14 kg.
Beställning av fler kärl
Fler kärl kan beställas via vår e-tjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tork- och infrysningshylla
I facket för matavfall finns en utfällbar liten hylla, den kallar vi för "tork- och infrysningshylla". Använd den med fördel både sommar och vinter genom att placera din stängda matavfallspåse där i något dygn. När du kommer ut nästa gång lägger du ner den gamla påsen i botten på kärlet och placerar den nya påsen på hyllan. Fördelen med denna hantering är att avfallet i påsen på vintern fryser ihop och motverkar en frusen klump i botten av kärlet. På sommaren har det fördelen av att avfallet luftas ordentligt.
Startkit
Med ditt nya tvåfackskärl levererar vi också ett startkit för matavfall inuti kärlet. När du har fått det nya kärlet plockar du ut startkittet och stänger kärlet igen fram tills dess att det ska börja användas. Varje kärl innehåller ett startkit, vilket betyder att du som delar kärl med andra får hämta ut ytterligare ett startkit på någon av våra återvinningscentraler eller på Kom in kundtjänst. I de bruna matavfallskärlen kommer ina startkit att delas ut. Du som blir tilldelad ett matavfallskärl får därför också vända dig till Kom in eller en återvinningscentral.
Matavfallspåsar kan du också hämta i alla matbutiker runt om i kommunen.
Påshållare
Påshållaren använder du för att placera matavfallspåsen i. Påshållaren ser till att påsen luftas och inte går sönder. Placerar du däremot matavfallspåsen i en hink eller annan form av tät behållare eller påse så stannar fukten kvar, vilket gör att påsen går sönder.
Matavfallspåsar
Startkittet innehåller en bunt papperspåsar á 80 st. Dessa beräknas räcka ett halvår för typhushållet. Nya påsar hämtar du på alla matbutiker i kommunen.
Elektronikbox
Till tvåfackskärlet hör också en box avsedd för elektronikavfall. Batterier, glödlampor samt småelektronik och sladdar läggs i denna box som sedan hängs på sopkärlet när behov av tömning uppstår. Hämtningen av innehållet i boxen ingår i avgiften för tvåfackskärlet.
Alla ska ha fått sin elektronikbox levererad, antingen tillsammans med sitt sopkärl, eller till sin fastighet. Kommunen har upphandlat Sansac för att leverera elektronikboxarna till kommuninvånarna. Har du inte fått din box kan du kontakta Kom in kundtjänst på 0612-800 00 eller kommun@kramfors.se
Så får du hämtning av elektronik
Elektronikboxen hämtas inte på några fasta turer utan den töms vid behov. Du signalerar att tömning behövs genom att hänga ut boxen på ditt sopkärl. Var noga med att inte hänga ut boxen förrän minst halva fyllnadsgraden är uppnådd i minst ett av facken.
Det här kan du lägga i småelsboxen
- Småelektronik som mobiltelefoner
- Sladdar
- Rakapparater
- Ljuskällor som glödlampor
- LED-lampor och lågenergilampor
- Uppladdningsbara batterier och engångsbatterier
Tänk på att täcka plus- och minuspolen med tejp på 9-voltsbatterier innan de kastas, annars kan de orsaka brand. Har du elavfall som är för stort att lägga i boxen kan du lämna det på någon av våra återvinningscentraler, Högberget återvinningscentral eller Höga Kusten återvinningscentral.
Låsanordning
De nya tvåfackskärlen kan inte förses med ett trekantslås av samma modell som de tidigare sopkärlen. Vi har noga utrett möjligheten till att förmontera lås på dessa kärl och kommit till slutsatsen att det inte är möjligt. Du kan själv förse ditt kärl med ett lås som låses upp inför tömning. Instruktioner på förslag till montering av lås finns i denna PDF. Pdf, 727.3 kB, öppnas i nytt fönster.
När lås har monterats på kärlet är du själv ansvarig för att låsa upp och avlägsna kedjan när det är dags för sophämtning.
All montering sker på egen risk och bekostnad.
Ni som är del av en samfällighet och har trekantslås på era större kärl kommer att kunna behålla dessa även efter förändringen. De nya matavfallskärlen som placeras ut på dessa platser kommer också att kunna förses med trekantslås och samma trekantsnyckel används för att öppna dessa.