Ida Nilsing, Birger Normansällskapet

Ida Nilsing, Birger Normansällskapet

Birger Normansällskapet

1914 föddes journalisten och författaren Birger Norman på Svanö. Han är känd bland annat för reportageboken Ådalen 31, men också för sin poesi och sin prosa. 2004 bildades föreningen Birger Normansällskapet, för att vårda och vidga intresset för hans gärning.

Sedan en tid tillbaka delar den Svanöbaserade föreningen ut ett årligt Birger Normanpris, till en person som verkar i författarens anda. 2021 gavs priset till författaren Tomas Sjödin.

– Vi brukar dela ut priset på sommaren, i anslutning till Birger Normans födelsedatum den 30 juli, berättar Ida Nilsing från föreningen. Men i år blev det inte så på grund av pandemin.

Har pandemin påverkat er på något annat sätt?
– Det har varit svårt att hålla motivationen uppe när det är så svårt att planera, verksamheten har gått på sparlåga. Vi tappade en del styrelsemedlemmar under pandemin också, konstaterar Ida.
—Ekonomiskt har det varit okej under pandemin, har vi ingen verksamhet har vi inga utgifter, fortsätter Ivar Hallin, kassör i föreningen. Men det är ju inte meningen med föreningen, det är tråkigt att inte ha verksamhet. Vi har fått ställa in mycket.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Före pandemin gick det bra! Vi har en bra åldersspridning i styrelsen, säger Ivar. Jag är den enda i styrelsen som bor i Kramfors kommun, övriga bor i Härnösand.

Har det varit självklart för er att engagera er i föreningslivet?
– Ja, jag har varit medlem sedan dag ett, berättar Ivar. Styrelseledamot har jag väl varit i fem-sex år.
– Jag flyttade från Jämtland till Härnösand, fortsätter Ida. Författare är ett bra sätt att lära känna en ny plats, så jag läste Birger Norman. Hans författarskap är fortfarande relevant, han var före sin tid. Jag är intresserad av litteratur, och blev tillfrågad om jag var intresserad av att gå med i sällskapet.

Samarbetar ni med några andra föreningar?
– Vi hade ett författarbesök av Marit Kapla precis när pandemin drog in, berättar Ida. Det arrangemanget var ett samarbete med Svanö Kulturförening. Vi har också lite samarbeten med länets övriga litterära sällskap. Det brukar bland annat vara ett arrangemang på Murberget med och för de litterära sällskapen i länet.

Vad händer framöver?
– Vi kommer ha ett årsmöte ganska tidigt på året. Sedan vill vi se över priset: utdelningen, och hur vi ska jobba med det. Vi vill gärna anordna något publikt i sommar, så att sällskapet kommer i fokus.
– Vi skiljer oss från andra litterära sällskap i och med att vi har en tydlig plats att vara på! Vi hoppas också att det kommer komma fler författare till Svanö. Mötet mellan Birger Normans författarskap och nutida är intressant att ta del av, avslutar Ida.

FAKTA om Birger Normansällskapet
Grundad: 2004
Ordförande: Vakant
Verksamhet: Delar ut ett årligt Birger Normanpris, till en person som verkar i författarens anda. Anordnar författarbesök, föredrag, visningar och guidningar.
Antal medlemmar: ca 60
Hemsida: Birgernorman.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intervjun med Birger Normansällskapet publicerades i januari 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se