Laila Hjeltström, Anna Karlström, Lennart Hjeltström och Jörgen Karlström från Bjärtrå Hembygdsförening

Bjärtrå Hembygdsförening

I byn Nässom ligger Bjärtrå hembygdsgård, som drivs av Bjärtrå Hembygdsförening. Vintermarknad och hembygdsdagar är två av aktiviteterna som föreningen arrangerar. Möt en kulturförening som inte har brist på idéer!

Jörgen Karlström är ordförande för den 97-åriga föreningen som håller liv i kulturarvet. Det är inte bara byggnaderna och miljön på hembydsgården som vårdas, utan även fotografier, människoöden och berättelser lever vidare.

– Vi som är aktiva har ett stort historieintresse, berättar Jörgen och kompanjonerna i föreningen Laila Hjeltström, Anna Karlström och Lennart Hjeltström.

Har det varit självklart för er att engagera er i föreningslivet?
– Ja, det känns som en trygghet, menar Laila.
– Det finns hur mycket som helst att vara med i, fortsätter Anna. För mig är det viktigt att få träffa annat folk än till vardags, att komma från det vardagliga.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Det har inte varit svårt. För att arrangera en vintermarknad exempelvis behövs 15-20 personer. Men det kan vara bra att fråga folk som kanske inte får frågan annars! Vi vill också få med nyinflyttade.
– Vi behöver inte göra som vi alltid har gjort, det är bra med nya tankar och idéer. Det är viktigt att nå fler än de äldre också.

Har ni hunnit starta om efter pandemin?
– Vi har kunnat genomföra en del evenemang under pandemin också, speciellt sommartid. Vi var utomhus istället för inomhus.
– Och nu har vi ett digert program framför oss 2022. Vårcafé, växtmarknad, midsommarfirande, hembygdsdagen, konstveckan på logen, vintermarknaden bland annat. Sedan tar vi emot besök och guidar, och hyr ut till kalas, dop och annat. Även bagarstugan hyrs ut! Och under sommaren är det sommarcafé.

Samarbetar ni med några andra föreningar?
– Vi måste samarbeta! Vi är ju inte så många i byarna. Det finns en stor gemenskap. Bjärtrå byalag samarbetar vi mycket med. Men också en del med kyrkan och Röda Korset.

Vad händer mer framöver, förutom alla era evenemang?
– Föreningen har en undergrupp, Bjärtrå byforskare, som träffas på våren och hösten med bild- och filmvisning. Vi skulle vilja arrangera en by- och historievandring. Intresset för bygden är stort! Många utflyttade har ett hjärta som bultar för Bjärtrå.

FAKTA om Bjärtrå Hembygdsförening
Grundad: 1925
Ordförande: Jörgen Karlström
Verksamhet: Driver Bjärtrå Hembygdsgård. Uthyrning av bagarstuga och av lokalerna på hembygdsgården, evenemang och aktiviteter året om.
Antal medlemmar: ca 160
Hemsida: Facebook, facebook.se/bjartrahbf Länk till annan webbplats.

Intervjun med Bjärtrå Hembygdsförening publicerades i mars 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se