Therése Hägglund, Bollsta IK

Bollsta IK

Bollsta IK är en förening med tre sektioner – fotboll, simning och skidor – och cirka 400 medlemmar.
– Vi har också bra samarbete med andra föreningar på orten, säger vice ordförande Therése Hägglund. Tillsammans är vi starka.

Therése började spela fotboll i Bollsta IK:s damlag när hon var 14 år. Dessförinnan hade hon spelat i ett flicklag i Bjärtrå.
– Jag var med på hela resan upp till div I som vänsterback och spelade tills jag var 26 år och fick barn. Sedan började jag om som tränare i Bollsta tillsammans med Eva-Marie Nordlander när dottern började i Knatten. Vi har följt tjejerna hela vägen upp till damlaget, där många från vårt flicklag fortfarande spelar. Jag är idag lagledare i damlaget och vice ordförande i föreningen, berättar hon.

Hur ser föreningens verksamhet ut just nu?
– Vi har en fotbollssektion, simsektion och skidsektion. Fotbollen bedriver verksamhet både på Bollstavallen och Multiarenan på Bollstaskolan. Vi har Knatten, Älvligan, fyra 7-manna lag, tre 9-manna lag, ett damlag i div III och ett herrlag i div V.
– Simsektionen har träning under vinterhalvåret på Bollstahallen med två grupper. Skidsektionen är inte i full gång efter att ha haft problem med avverkningar och stormar som har gjort att elen har brutits på flera ställen runt elljusspåret. Ideellt har några eldsjälar dragit upp ett spår på Källsjön som är välanvänt och omtyckt.

Vad kan du säga om föreningens utveckling?
– Vi har under många har haft ett stadigt antal ungdomslag och två seniorlag i fotbollen. Nytt för i år är att vi har en fotbollsutvecklare, Jonas Pettersson, som hjälper ledare och tränare med träningarna. Ångermanlands Fotbollförbund har även utsett två föreningsstödjare till Bollsta som man kan fråga och bolla olika saker med. De är Erik Viklund och Patrik Svanholm.

Vilken betydelse tror du att Bollsta IK har för Bollstabruk?
– Vi är en av få föreningar som är aktiva i samhället och vi engagerar människor i alla åldrar. Från små tjejer och killar i Knatten och till mor- och farföräldrar som åker skidor på Källsjön vintertid och tittar på barnbarnens fotbollsmatcher och simtävlingar. Vi har också ett väl fungerande samarbete med Bollstas Intresseförening och Föräldraföreningen på Bollstaskolan. Tillsammans är vi starka.

Vilka utmaningar har ni inför framtiden?
– Befolkningsmängden är väl den största utmaningen. En annan utmaning är att försöka få ungdomarna i tonåren att behålla sina intressen och fortsätta spela/simma fast de måste byta skola.

Hur är det med rekrytering av ledare och styrelsemedlemmar?
– Det är varje år en utmaning att hitta ledare till de nya lagen. Drömmen vore att kunna knyta an fyra–fem ledare per lag för att kunna avlasta varandra, men riktigt så ser inte verkligheten ut. Men vi har fantastiska ledare som är engagerade och intresserade av att få våra barn och ungdomar att utvecklas. De månar också om den sociala biten som är nog så viktig för alla, oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet eller religion.

Har ni några satta framtidsmål?
– Vårt största och viktigaste mål är att fortsätta driva den verksamhet vi har idag för att bevara det lilla samhället Bollstabruk på idrottskartan. Att vara samlingspunkt för alla åldrar.

FAKTA om Bollsta IK
Grundad: 1912
Ordförande: Anna Zakrisson.
Verksamhet: Fotboll, simning och skidor.
Antal medlemmar/aktiva: cirka 400 .
Sociala medier: laget.se/BOLLSTAIK Länk till annan webbplats. (där finns en länk till hemsidan och Facebook.) Damlaget har ett Instagramkonto.

Intervjun med Bollsta IK gjordes i juni 2021.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se