Roger Andersson och Sarita Sandström från Höga Kusten Teaterförening

Roger Andersson och Sarita Sandström från Höga Kusten Teaterförening

Höga Kusten Teaterförening

Höga Kusten Teaterförening engagerar människor från en stor del av länet. Medlemmarna, ett femtiotal, kommer givetvis från Kramfors, men också från Örnsköldsvik, Sollefteå och Härnösand. Och på somrarna får alla medlemmar som vill stå på scenen!

Vintern och våren 2020 hade föreningen repeterat en uppsättning av Gogols komedi ”Revisorn”. Så brakade pandemin loss. Föreställningarna fick ställas in, men man valde att spela premiären online och lyckades samla mer än 150 tittare.
– Lite teknikstrul hör till, men det var kul att vara med på en inspelning, berättar Roger Andersson, föreningens egen revisor.

Sarita Sandström är ordförande i amatörteaterföreningen, som samlar entusiaster även från grannkommunerna. Hon konstaterar att föreningen fyller en viktig funktion.
– Just nu är vår hemmascen i Nätra, för sommarteatrarna. Det är viktigt att det är enkelt att ta sig från både Örnsköldsvik och Kramfors till spelplatsen. Många av medlemmarna bor i Örnsköldsvik. Vår manusförfattare Bo R Holmberg bland annat!

Har det varit självklart för er att engagera er i föreningslivet?
– Min sambo drog med mig i föreningen, säger Roger. Först arbetade jag bakom scenen, men skådespelarna verkade ha så kul, så då ville jag också testa!
– Det kom naturligt för mig, fortsätter Sarita. Min sambo Robert var med och grundade föreningen. Sedan är jag en riktig föreningsmänniska. Jag har varit med i föreningar sedan ungdomen.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Det går förvånansvärt bra, många är engagerade. Vi är en stabil förening med ett stort upptagningsområde. Däremot är det ju bra med nytt blod i styrelsen och i föreningen! I våra sommarföreställningar får alla medlemmar som vill delta.
Hur ser återväxten ut?
– Hösten 2020 startade vi en barnteatergrupp i Ullånger. Intresset var stort! Men vi blev tvungna att pausa verksamheten när pandemin tog ny fart. Tillväxten behövs! Problemet är inte att barn och unga inte vill, utan att det saknas ledare.

Samarbetar ni med andra föreningar?
– Ja! Startskottet var 2017 då ATR Västernorrland producerade föreställningen ”Vredens dagar” i Nyland. Då deltog flera olika amatörteaterföreningar. ATR är Amatörteaterns Riksförbund. Flera föreningar deltar också i Maj Wechselmanns dramadokumentär om Kata Dalström. Ett antal scener spelades in i Sollefteå och Kramfors i början av hösten.

Vad händer framöver?
– Vi kommer ta upp arbetet med ”Revisorn” och sätter upp den nu vintern 21/22. Nästa sommar spelar vi ”De kom från havet - Skulerövarnas sista färd” som ställdes in både i somras och sommaren innan. I höst blir det en teaterbussresa för medlemmarna, och i februari startar en revygrupp i Örnsköldsvik.

FAKTA om Höga Kusten Teaterförening
Grundad: 2009
Ordförande: Sarita Sandström
Verksamhet: Amatörteaterförening som arrangerar olika föreställningar och spelar egen teater.
Antal medlemmar: ca 50
Hemsida: hogakustenteaterforening.se Länk till annan webbplats. och facebook.com/hogakustenteaterforening Länk till annan webbplats.

Intervjun med Höga Kusten Teaterförening publicerades i oktober 2021.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se