Placeholder

Laila Bergström, ordförande i Nensjö byalag

Nensjö byalag

Nensjö – som också kallas Nänsjö – är en av många orter i Ådalen med en intressant industrihistoria, som sedan 1950-talet tappat både arbetsplatser, service och befolkning. Nu vill nybildade Nensjö byalag stärka bygden och vi–känslan bland invånarna och försöka få flera av de hus som står tomma eller sällan används, att läggas ut till försäljning.

Laila Bergström är ordförande i byalaget som kom till 2022.
– Vi var några stycken i byn som tyckte att vi borde lära känna varandra lite bättre och se vad vi kunde göra tillsammans, för att Nensjö ska bli en trevligare plats att bo på och besöka, säger hon.
– Det första vi gjorde var att bestämma oss för att inte titta ner i backen när vi möttes utan säga ”Hej!” till varandra. Sedan bildade vi byalaget och anlitade Coompanion för att genomföra en LEA.

LEA står för LokalEkonomisk Analys som både ger kunskap och förutsättningar för vad som är möjligt att göra.
– Det är ett verktyg för utveckling, säger Laila.
I maj förra året redovisades resultatet av LEA. Utifrån det har byalaget tagit fram både en handlingsplan och en framtidsvision.

Skyltar och husinventering

Byalaget vill bland annat skapa vandringsstigar med informationsskyltar som berättar om – och leder till – historiskt intressanta och betydelsefulla platser.
– Då kan både vi som bor här och besökare njuta och utforska Nensjö på ett enklare sätt än nu. Det ska vara lätt att ta sig mellan olika delar av byn, badplatser och grillplatser.
Bygdens historia ska också tillgängliggöras på en webbplats eller digital plattform.
– Och på tal om digital; vi ska även verka för framdragning av bredbandsfiber, säger Laila.

Man vill även att det ska skyltas bättre till Nensjö från riksväg 90.
Ett arbete med att inventera obebodda hus har redan inletts.
– Här vill vi få ett grepp om vilka bostäder och fastigheter som är tillgängliga eller kan renoveras. Det borde gå att locka hit nya invånare. Huspriserna är låga och pendlingsavståndet till exempelvis Kramfors och Härnösand är inte avskräckande.
Inflyttning – främst av barnfamiljer – och upprustning av båtbryggor är några drömmar på sikt, liksom bland annat fler parkeringsplatser, en lekpark, en aktivitetslokal, en butik och fler återkommande evenemang.

”Lyfta oss själva”

Nensjö är enligt SCB en del av Sprängsviken och ligger cirka en mil söder om Kramfors. Här fanns tidigare ett sågverk från andra halvan av 1800–talet fram till 1911 och en sulfatfabrik som avvecklades 1964. Vid Emmas brygga lastade och lossade fartyg från olika delar av Sverige och världen.

Som mest – på 1950–talet – bodde det över 500 personer i Nensjö, som då även hade skola, Konsumbutik och idrottsplatsen Nensjölid där Sprängsvikens IK spelade sina hemmamatcher.
– I dag är allt borta och vi som bor här är en tiondel så många som för 70 år sedan, men vi har kraft och vilja att utveckla den här byn, säger Laila Bergström.
– På sikt är jag övertygad om att vi kommer att lyfta oss själva genom den samverkan och de projekt vi vill genomföra. Vi kommer att bygga stolthet och framtidstro. Fler som bott här en gång kommer att vilja återvända hit, de som aldrig varit här kommer att bli nyfikna på vad som finns här och vi kommer säkert att locka en del inflyttare.

Och Nensjös historia kommer inte att vara en belastning utan en tillgång.
– Som invånare är vi en del av både dåtiden, nutiden och framtiden, säger Laila Bergström.

Intervjun med Nensjö byalag publicerades i januari 2024.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se