Placeholder

Ingemar Sjölander och Pernilla Bergman Fowls från Nordingrå sockens hembygdsförening, utanför den nyrenoverade Vaktstugan.

Nordingrå sockens hembygdsförening

Med ett sommarprogram som lockar hundratals besökare kan ordförande Ingemar Sjölander och alla föreningsaktiva vara nöjda. Men hembygdsföreningen i Nordingrå tänker utveckling och framtid. Nyckeln framåt, menar de, är en levande barnverksamhet.

Hembygdsgården, ursprungligen uppförd redan 1730, ligger högt och centralt belägen, mitt på Nordingråvallen. Ingemar och föreningens sekreterare, Pernilla Bergman Fowls, tar emot i den nyrenoverade vaktstugan.
– Vaktstugan kommer att hyras ut från och med maj månad. Det är bra att kunna säkra upp intäkter för föreningen, om exempelvis nationaldagsfirandet skulle regna bort, säger Ingemar.

Nationaldagsfirandet och midsommarafton är föreningens två stora evenemang. Till midsommar kommer 7-800 besökare. Men man arrangerar också föredrag om livet i Nordingrå, främst ur ett historiskt perspektiv. I somras blev det tre föredrag. Sedan femton år tillbaka görs dessutom sommarvandringar varje måndag i juli. Mellan 30-70 personer brukar ansluta till vandringarna, som tar dem över hela Nordingrå.

Vad har ni annars på gång just nu?
– Vi har ett stort fotoarkiv efter Emil Nordenmark, som dokumenterade Nordingråbygden under hela sitt liv. Föreningen har digitaliserat alla foton, ideellt naturligtvis.
– Det här berör människor, så det är något vi vill utveckla, säger Ingemar. Därför har vi inlett ett samarbete med Karin Thomassen, som driver Facebookgruppen Nordingrå-Bilder och minnen från förr. Länk till annan webbplats. – Vi har också 1200 bilder i databasen Anleda. Databasen är skapad av Nordingråsonen Torbjörn Eriksson, och innehåller dessutom 167 000 personer och släktband, byar och gårdar med anknytning till personerna, klipparkiv, m.m. Alla medlemmar i hembygdsföreningen har tillträde till databasen.
– Föreningen äger även ett båtsmanstorp, som vi övervägt att sälja. Nu har sex yngre personer erbjudit sig att renovera stället ideellt och bedriva verksamhet i föreningens namn. Det är ytterst glädjande att vi får yngre personer att engagera sig hembygdsföreningen.

Finns det några utmaningar?
– Ett bekymmer på sommaren är att det händer så mycket, säger Ingemar, halvt på skämt. Det gäller att ha timing med evenemangen! Det är en utmaning att nå ut, och att nå de yngre. Vi behöver vinna över entusiaster.
– Sedan är ju ekonomin en utmaning, konstaterar Pernilla. Som hembygdsförening har vi ju ansvaret att underhålla alla byggnaderna och det är ett konststycke att få ekonomin och tiden att räcka till. Allt bygger ju på ideellt arbete. Det är också en balansgång att göra events riktade till en yngre målgrupp, utan att skrämma bort den traditionelle hembygdsgårdsbesökaren.

Hur kommer det sig att ni engagerat er?
– Man är ju bunden till bygden genom DNA, skrattar Ingemar. Sedan är ju faktiskt Nordingrå ursprunget till turismen här.
– För mig är det släktingar som inte lever kvar, som var engagerade i föreningen. Jag vill ta vidare den stafettpinnen, berättar Pernilla. Det är en passion för och kärlek till Nordingrå, ett grundmurat intresse för Nordingrås historia och en förkärlek för gamla byggnader.
– Vi vill också engagera oss för barnen, de är ju framtiden, säger båda.

Är det lika lätt att engagera andra?
– Det är ju genom personliga relationer man får med folk. Man måste se människor, menar Ingemar.
– Det finns många i bygden som sitter på inte minst praktiska kunskaper och en vilja att bidra med dessa. Det framgick bl.a. vid renoveringen av vaktstugan med ovärderlig praktisk
hjälp från många i bygden, säger Pernilla.

Föreningen samarbetar med många andra föreningar och aktörer. Kyrkan, NIFF (Nordingrå intresse- och företagarförening) och Mannaminne är några exempel. I somras samarbetade de också med föreningar i Näsåker, Nätra och Ullånger i ett hälsoprojekt för barn och unga, med fäbodvandring, familjecirkus och allmogelekar.
– Vi lever i en symbios här, avslutar Ingemar.

FAKTA om Nordingrå sockens hembygdsförening
Grundad: 1936
Ordförande: Ingemar Sjölander
Medlemmar: Ca 230
Verksamhet: Arrangemang, föredrag, vandringar, bagarstuga, utställningsverksamhet på hembygdsgården.
Hemsida: Nordingrå Sockens Hembygdsförening Länk till annan webbplats. och facebook.com/Nordingrahembygdsforening Länk till annan webbplats.

Intervjun med Nordingrå sockens hembygdsförening publicerades i december 2023.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se