Ingalill Bergman, ordförande för Träsk – Övered – Ry byförening.

Ingalill Bergman, ordförande för Träsk – Övered – Ry byförening.

Träsk – Övered – Ry byförening engagerar många

Arbeta för bygdens bästa. Det är det övergripande målet för Träsk – Övered – Ry byförening.
– Och det gör vi på olika sätt och med många personer involverade, säger föreningens ordförande sedan fem år, Ingalill Bergman.

Kramfors kommun har givit 50 000 kronor i samhälls– och ortsutvecklingsmedel till föreningen till ombyggnationen av bystugan. Förra vintern beviljade även Allmänna Arvsfonden 585 000 kronor (!) till projektet. Detta tack vare att ombyggnationen kommer att skapa förutsättningar för seniorer att ha en samlingslokal som är tillgänglighets– och åretruntanpassad.
När ombyggnationen – som pågått sedan i fjol – är klar kommer föreningen att genomföra nya aktivitet som riktar sig till äldre.
– Vi har byggt till en förrådsyta, håller på med att förbättra köket markant och har gjort en ny entré med ramp, säger Ingalill.
– Många är med och gör insatser och så är det också när vi har våra årliga arbetsdagar i trakten. Då kommer det alltid mycket folk som hjälper till.
Något som även stärker gemenskapen och engagemanget för föreningen.
– Det sträcker sig i vissa fall över flera generationer och vad det betyder för oss som bor här är lätt att begripa. Jag vill även tro att vår förening och det vi gör har stor betydelse för att fler väljer att bosätta sig här, säger Ingalill.
De senaste åren har det exempelvis flytta in barnfamiljer.
– Jag vet att det finns många fler som är intresserade av att göra det, men det är brist på hus. Nog finns det hus som inte bebos eller används mer än några veckor om året, men det gäller att få ägarna att landa i att vilja sälja dem.

Bildades 1946

Byföreningen har gamla anor.
Den bildades redan i januari 1946, då som Överbygdens byförening. Småningom bytte den namn till det nuvarande.
– Men vi har medlemmar även bland invånarna i Grössjö och Bålsjö, säger Ingalill.
Förutom bystugan ansvarar föreningen för bastun alldeles intill huvudvägen genom bygden och Gälingsstugan som vintertid är ett mycket populärt utflyktsmål för inte minst skoterägare.
– Vi har även en fin badplats, eller Badhällan som vi kallar den, som är en idyll med fina bryggor. Dit åker många under sommaren och för gamla bybor och hemvändare är det ett ställe förknippad med fina minnen.
Bastun byggdes året innan föreningen bildades och var något som lade grunden till det som kom senare.
– Den fick folk att komma samman på ett annat sätt än tidigare, säger Ingalill och visar i en skrift vad som skrevs av Nils J Wedin i en av lokaltidningarna sedan bastun invigts på nyårsafton 1945:
”Bybastun i Skogs Överbygd är ett gott bevis för vad som kan åstadkommas om man enar sig om tagen. Om några år kommer nog dess välsignelse att visa sig, i form av mindre influensa, mindre ledvärk, ischias och dylika sjukdomar.”
Klart är i alla fall att den gjort mycket gott på det rent sociala planet.

Många aktiviteter

Bystugan var tidigare både en affär och ett bageri.
1947 såldes fastigheten till Skogs sockens Fattigvårdssamhälle i Skog och senare samma år överlät Skogs kommun den till byföreningen utan kostnad.
Den invigdes som bystuga 1949 och försågs med en tavla föreställande karikatyrer av de manliga medlemmarna i föreningen. Den hänger fortfarande kvar.
Dansbanan kom till i början av 1950–talet och på scenen intill den har genom åren åtskilliga kända och mindre kända artister och andra uppträtt. Bland andra Thore Skogman, Hans–Erik Nääs och Cedermarks orkester.
Men mest har den använts för fester, möten, valborgsmässofiranden, surströmmingspremiärer, dop, bröllop, födelsedagsfiranden och liknande. Även för loppis och motorevent.
Att underhålla och förbättra de olika byggnaderna kräver sitt. Men föreningen har genom åren också gjort insatser för att få till – och behålla – vägbelysning, bredband och bättre mobiltäckning.
– Som i de flesta föreningar sker allt på ideell väg, säger Ingalill Bergman.
Gälingsstugan stod klar 1950, helt och hållet genom arbete av frivilliga, skänkt material, kontanta bidrag och att markägare upplät marken till den. Upp till Gälingsstugan finns ingen väg men en fin och ständigt röjd stig.

FAKTA om Träsk – Ry – Övered byförening
Bildad: 1946.
Ordförande: Ingalill Bergman.
Medlemmar: cirka 110.
Hemsida/sociala medier: Facebook Profilsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Grup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.p samt Instagram trask_overed_

Intervjun med Träsk - Ry - Övered Byförening publicerades i mars 2024.

Gälingstugan

Gälingstugan stod klar 1950 och förvaltas av föreningen.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se