Mauritz Falk från Tunsjö Byalag

Tunsjö byalag

25-årsjubilerande Tunsjö Byalag värnar om ett kulturarv som både är oväntat och smått okänt. I Tunsjön föddes för 310 år sedan det bortglömda geniet från Ådalen, Daniel af Thunberg. Föreningen arbetar för att synliggöra af Thunberg, men framförallt vill man skapa god gemenskap runt Tunsjön, genom en mångfald av arrangemang.

Föreningen håller till precis på gränsen mellan Sollefteå och Kramfors kommun, och samlar medlemmar från bägge kommunerna. De allra flesta är sommarboende.
– Vi vill stärka gemenskapen, och skapa kunskap om och en känsla för byn, förklarar Mauritz Falk, ordförande i föreningen och med rötter i byn sedan 1800-talet.

Går det bra att rekrytera till föreningen?
– Det går lite trögt, men vi är många aktiva! Vi har styrelsen, Fest- och kulturkommittén plus Sjö- och byagårdskommittén. De har hand om ön med vinskydd, dass och bod.

Birgit Höglin sitter med i föreningens fest- och kulturkommitté. De gör massvis av aktiviteter, året runt.
– Det börjar med fisketävling i mars, sedan uppmärksammar vi Daniel af Thunbergs födelsedag i mitten av maj. I år blir det lite extra eftersom det är 310 år sedan han föddes. Alla är välkomna till minnesmärket vid Tunsjön den 14 maj! Då blir det fikaservering och föredrag.
– Sedan ordnar vi loppis, surströmmingsfest, önatta, pubafton och oktoberfest. Det är mycket fokus på det sociala! I år kommer vi även fira att föreningen fyller 25 år.

Föreningen gör även kyrkvandringar för att hålla liv i ett annat intressant kulturarv vid Tunsjön. Vägen över skogarna har funnits sedan 1600-talet, och längs vandringen passerar man bland annat gamla gruvhål.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Evenemangen håller oss sysselsatta! Vi försöker hitta på evenemang som kan bli inkomstkällor. Men vi vill också få till en ny brygga på ön i Tunsjön. Och kanske skapa en motionsslinga med frågor.

Birgit och Mauritz konstaterar att det inte är mycket till salu runt Tunsjön. Det kanske inte är så konstigt, med tanke på hur mycket som pågår i bygden!

FAKTA om Tunsjö Byalag
Grundad: 1997.
Ordförande: Mauritz Falk.
Verksamhet: Evenemang och aktiviteter för gemenskap och ökad kunskap om bygden, att ta hand om natur- och kulturmiljöer runt Tunsjön.
Antal medlemmar/aktiva: cirka 150.
Sociala medier: Facebook Tunsjön förr & nu Länk till annan webbplats., hemsida tunsjon.se Länk till annan webbplats.

Intervjun med Tunsjö Byalag publicerades i april 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se