Foto: Ruben Lamer

Det unika i vår kommun

På många sätt är Kramfors en spännande kommun. Här finns inspirerande natur och kultur, intressanta och driftiga företag, massor av föreningar. Men så har vi även några saker som sticker ut, saker och händelser som gör oss unika... Varmt välkommen att ta del av några exempel!

Högakustenbron


Högakustenbron började byggas 1993 och invigdes 1 december 1997 av kung Carl XVI Gustaf. Några dagar innan invigningen hade allmänheten haft tillfälle att promenera på bron innan trafiken släpptes på. Tusentals människor tog detta tillfälle i akt och inte ens ett ihärdigt snöfall kunde dämpa entusiasmen.

Högakustenbron räknas som ett av Sveriges vackraste byggnadsverk. Bron är även ett av Sveriges högsta byggnadsverk med bropelare som sträcker sig 180 meter ovan vattenytan.

Förebilden är den berömda Golden Gate-bron i San Fransisco. Spannet är Skandinaviens längsta, Europas tredje längsta och världens elfte längsta.

Norr om bron ligger Hotell Höga Kusten som genom åren har blivit en populär rastplats. Här finns även en välbesökt turistinformation.

Brofakta:

Total längd: 1 800 meter
Segelfri höjd: 40 meter
Brobredd: 17,8 meter
Spännvidd mellan pylonerna: 1 210 meter
Betong i pyloner och landfästen: 40 000 m³
Ståltråd i kablarna: 8 500 ton
Antal körbanor: två i vardera körriktningen
Kostnad: 1,1 miljarder kronor

Kyrkstallarna i Nordingrå


Bredvid den gamla kyrkoruinen längs vägen ned mot Vågsfjärden står idag 12 kyrkstallar. Man tror att det ursprungligen stod 60–70 stallar här. De användes förr av de kyrkbesökare som åkte till kyrkan med häst. Många hade lång väg och vid kyla och dåligt väder behövde hästarna komma in under tak. Vintervägen gick förr över Vågsfjärden och landade här. Antingen hade en gård sitt eget stall eller så delade man med andra.

På 1920- och 30-talen började hästarna konkurreras ut av bilarna och stallarna användes mer och mer som godsmagasin. Med tiden kom de ur bruk och började förfalla. På initiativ av kyrkorådet rustades dock 12 stallar upp i början av 1980-talet. I det stall som visas för allmänheten finns plats för 4 hästar.

Magdalena Forsberg-staty


Sex VM-guld, två OS-brons, världsmästare i skidskytte sex år i rad samt mottagare av Jerringpriset inte mindre än fyra gånger. Magdalena Forsberg, född och uppvuxen i Ullånger, är sannerligen en idrottare vi är stolta över.

I oktober 2018 invigdes därför en staty av Magdalena i Generationernas Park, Ullånger. Initiativet till skulpturen togs av musikern Ehrling Eliasson, som fick med sig föreningen På Kusten samt Höga Kusten-företagarna. Finansieringen gjordes av företagare, Kramfors kommun och privata bidragsgivare.

Statyn är tillverkad i brons av konstnären Jörgen Nilsson (syns också på bilden).

Wilhelm Pettersson-Berger

Minnessten och födelsehus

Magdalena Forsberg har kvar sitt föräldrahem i byn Äskja i Ullånger, och intressant nog är det ytterligare en känd personlighet som bott i just det huset. Den 27 februari 1867 föddes nämligen Wilhelm Peterson-Berger här. Intressant nog är Magdalena född 1967, alltså bra precis 100 år efter.

Peterson-Berger, som endast bodde några år i Ullånger, var både tonsättare, författare och kritiker. Det är inte många tonsättare som har nått en så stor popularitet. De mest folkkära styckena ingår i samlingarna Frösöblomster, till exempel Intåg i sommarhagen och Sommarsång. Han var också operatonsättare och det mest kända verket är nog Arnljot, som kan ses som en av Sveriges nationaloperor.

Wilhelm Pettersson Berger gick bort 1942.

Lyssna gärna på de kända tonerna ur Sommarsång: https://www.youtube.com/watch?v=4sR6kwFIzRk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kramforskråkan


I Kramfors kommunvapen finns en kråka, vilket anspelar på att invånarna i Gudmundrå fordom gick under benämningen "kråkor".

Vapnet återgår till Gudmundrås sockensigill från början av 1600-talet. Det fastställdes först för Kramfors stad, men blev vid kommunsammanslagningen 1974 den nya kommunens symbol.

Ådalen 31

Monument till minne av de stupade.

Ådalen 31 eller Skotten i Ådalen är en händelse som för alltid förändrade svensk historia i allmänhet och ortsborna i Kramfors med omnejd i synnerhet.

Våren 1931 strejkade arbetarna i Ådalen i Ångermanland. Från början var det en sympatistrejk för kamrater vid andra sågverk som fått sina löner sänkta. För att stoppa strejken tog arbetsgivarna in strejkbrytare. Folk i Ådalen gick man ur huse för att protestera och myndigheterna bestämde sig för att ta hjälp av militären.

Den lokala transportavdelningen kallade alla Ådalens fackligt organiserade till ett möte i Folkets Hus. Mötet beslöt att alla arbetare i trakten skulle gå ut i generalstrejk tills strejkbrytarna dragits tillbaka. Under tiden mötet pågick började folk att mer eller mindre spontant gå mot Lunde där strejkbrytarna fanns. Det blev ett demonstrationståg med flera tusen personer.

I Lunde öppnade soldaterna eld mot demonstrationen varpå fyra demonstranter och en åskådare dödades.

Dödsskotten väckte en oerhörd vrede över hela landet. Som en markering utlyste LO ett fem minuters arbetsuppehåll och tystnad över hela landet på begravningsdagen. Under fem minuter stod Sverige stilla för att hedra de stupade.

Till 50-årsminnet 1981 restes monument vid Lunde Folkets hus tillverkat av Lenny Clarhäll.
Sommartid finns information och bildutställning i Frånö folkets hus.I Lunde kan man få visningar och guidade vandringar.

Tunnbröd


Vatten, mjöl och en varm ugn. Mer behövdes inte för att baka ett gott bröd. Det insåg de som grundade den tunnbrödstradition som är så stark i vår kommun.

Sveriges äldsta tunnbrödsbageri såg nämligen dagens ljus i Mjällom redan 1923. Mjälloms Tunnbröd är verksamt än idag (nu i Ullånger) och även om de utvecklat mathantverket rejält är basen densamma - vatten, mjöl och en varm ugn.

Surströmming


Fisket var tidigare en basnäring längs kusten och Gustav Vasa gav gävlefiskarna rättighet att fiska här på 1500-talet.Fiskelägen anlades med fiskekapell. I dessa kapell förvarades utrustningen under vintertid. Strömming utgjorde tillsammans med sik och lax de mest efterlängtade fångsterna.

Att salta in mat var ett vanligt sätt att konservera kött och fisk förr i världen. Surströmmingen bereds genom att mindre salt används vid insaltningen än i vanlig saltlag. Man vet inte om denna form av konservering av strömmingen uppkommit genom ett misstag eller om det vid någon period var svårt att få tag på nog med salt.

Resultatet blev en strömming som jäser och på så vis bildas många olika syror. Det är det som gör att surströmmingen luktar mycket speciellt och som gjort att surströmming är något man antingen hatar eller älskar.

Tidigare fanns många surströmmingsalterier i kommunen. Det sista, Wedins salteri i Häggvik/Nordingrå, lades ned 2006.

Mjältön - Sveriges högsta ö


Mjältön är med sina 236 meter över havet Sveriges högsta ö. Här finns ett naturreservat som sträcker sig rakt över ön, från Baggviken till Sunds fäbodar. En vältrampad vandringsled löper upp till tippen av Bastutoberget. För att besöka ön, som ligger i Vibyggerå församling (Docksta) behöver man båttransport.

Högklinten


På berget Högklinten i Mjällom ligger ett av världens högst belägna klapperfält. I isens spår visar här stora ytor av rundslipade stenar att den högsta kustlinjen en gång låg cirka 260 m över nuvande havsnivå. Med en landhöjning på 8 millimeter per år är Höga kusten världsrekordhållare även i det avseendet.

Klädhängaren i Ullånger

Klädhängaren i Ullånger var en gång världens största galge och fanns med i Guiness rekordbok. Även om Sandströms klädvaruhus är stängt sedan länge är vi glada över att det elva meter vida landmärket finns kvar. Numera håller Granlunds färg och fritid till i de legendariska lokalarna.

Visst skulle det vara intressant att veta hur många som stannat för att fotografera den guldbladsförgyllda klädhängaren genom tiderna?

Nordingrågranit


Nordingrågranit, som är Ångermanlands landskapssten, är en kraftigt röd granit som syns i de höga bergsbranterna vid havet. Nordingrågraniten är släkt med den finska rapakivin, som betyder rutten sten. Bergarten är som man hör av det finska namnet lättvittrad.

Det är ungefär 1580 miljoner år sedan som Nordingrågraniten bildades. Det skedde genom att gamla graniter i den understa jordskorpan smälte och sedan trängde upp och stelnade på ungefär tio kilometers djup i jordskorpan.

Kramforskaka


Chokladrutor, mockarutor, kärleksrutor, kärleksmums, snoddas, brunbitar, kokosrutor, herrarnas förtjusning… kärt barn har många namn. Här i Kramfors är väl de flesta överens om att det rätta namnet på den goda läckerbiten heter KRAMFORSKAKA!

Rotsidan


När ska man åka till Rotsidan? Svar: När som helst!

Varje gång man besöker den magiska klippstranden har den ett nytt uttryck. Underbart härligt är att ligga där en varm sommardag, men minst lika magiskt är att befinna sig på stranden när det blåser och stormar. Är du en fena på skidor går det att ta sig dit även på vintern. Rotsidan är ett av Höga kustens mest besökta utflyktsmål.

Naturreservatet Rotsidan är en fyra kilometer lång kuststräcka bestående av vackert slipade, plana stenhällor som ger en säregen miljö för området, men också en rad klapperfält.

Området är tillgänglighetsanpassat och det finns ett antal särskilt iordningsställda grillplatser. Det är inte tillåtet att göra upp eld på stenhällarna.

Världens största timmerskilje på Sandslån


Under vattensågarnas tid, som började redan på 1700-talets början, användes Ångermanälven till att flytta timret från skogsområden längre upp i älvdalen. Mellan åren 1872 och 1982 hade Sandslån förmodligen världens största timmerskilje.

Det manuella skiljet, med runt sjuhundra arbetare, låg mellan Sandslåön och ön Lilla Norge. Rekordåret 1953 passerade närmare 23 miljoner timmerstockar genom skiljet.

Högsta kustlinjen


På Skuleberget finns spår efter den högsta kustlinjen efter istiden, en kustlinje som gick 285 meter högre än i dag. Berget har därför idag världens högsta marina gräns/kustlinje, på 286 meter över havet.

Högsta kustlinjen är utmärkt med blå belysning på en av berget, vilket förundrar en del vägtrafikanter som efter mörkrets inbrott färdas söderut längs med E4.

 

Läs mer!

Besöksmål

Aktiviteter

Lokalproducerat

Världsarvet Höga kusten

Resa till och i Kramfors

Turistservice

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck