Whisky på fat i High Coast Distillerys lagerhus

Lokalproducerat

Smakupplevelser, vackra trädgårdar, hantverk i stor och liten skala. Runtom Kramfors kommun finns kreativa företagare som erbjuder spännande produkter till dig som vill ta med en bit av Ådalen och Höga Kusten hem.

Klicka + för att läsa mer, fäll igen informationen genom att trycka –

Höga Kusten och Ådalen har ett smakrikt skafferi att tillgå. Fisk från Ångermanälven och havet. Svamp, bär och vilt ur skogarna och grödor från dalgångarnas bördiga jordbruk förädlas av våra duktiga mathantverkare. Hos många av mathantverkarna kan du även äta och fika på plats.

Gårdsbutiken

Längs en slingrande grusväg som klättrar över kullar, åkrar och ängar ligger Gårdsbutiken i Nordingrå. Förutom att sälja sina prisbelönta delikatesser i butiksdelen, serveras även mat och fika såväl inomhus som ute i den enkla trädgården. Råvarorna i matlagningen kommer huvudsakligen från producenter i Nordingrå. Gårdsbutiken finns med i White guide 2019.

Passa på att njuta av Gårdsbutikens prunkande fönsterbrädor; pelargonerna är imponerande. Ta också en tur till växthuset och butiken där många fina saker går att fynda.

Läs mer Länk till annan webbplats.

High Coast Whisky

High Coast Distillery

High Coast Distillery ligger naturskönt vid Ångermanälvens strand. Här produceras whisky som det talas om i hela världen. I det gamla kraftverket från förra sekelskiftet finns de stora kopparpannorna och i lagerhusen vilar över 5 000 fyllda whiskyfat.

Destilleriet har ett nytt vackert besökscentrum med café, restaurang, whiskybar och shop. Utsikten över älven från den stora verandan är fantastisk. Under perioden september-maj är deras Visitor Center öppet tisdag-lördag, juni-augusti är det öppet varje dag med tre guidade turer dagligen. Menyn i restaurangen är baserad på lokala råvaror!

Läs mer Länk till annan webbplats.

Mjälloms tunnbröd

Ett av många tunnbröd som finns i sortimentet

Mjälloms tunnbröd

När du är i Höga Kusten bör du såklart besöka källan till svensk tunnbrödskultur. Sveriges äldsta tunnbrödsbageri grundades i Mjällom, men finns sedan många år i Ullånger.

I besökscentret hos Mjälloms Tunnbröd kan du lära dig mer om det traditionella hantverket. Där har du möjlighet att köpa tunnbröd till fabrikspris, men även andra delikatesser från Höga kusten. Passa på att titta in i bagarstugan där tunnbröd bakas på traditionellt vis för hand i vedeldad ugn.

Företaget erbjuder guidade visningar för större grupper, men dessa måste förbokas. Mjälloms tunnbröd fungerar även som Infopoint.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Skogs-Hildas

Ingrid Öhlund driver Skogs-Hildas

Skogs-Hildas stenugnsbageri och café

Skogs-Hildas är ett populärt bageri och café i Ullånger som vunnit flera titlar i SM i mathantverk och även finns med i White Guide café.

Skogs-Hildas vill bevara det traditionella norrländska tunnbrödet, bakat på kornmjöl, handkavlat och gräddat i vedugn. Förutom tunnbrödet bakas här även hällakakor, knäckebröd, barkbröd, surdegsbröd, vetebröd och småkakor. För att få högsta kvalitet används ekologiska råvaror i brödet.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Jeltsjes chokladpraliner

Jeltsjes chokladpraliner

Jeltsjes chokladpraliner

Populär chokladpralintillverkning i Docksta. Här kan du njuta av handgjorda ekologiska praliner tillverkade med kärlek. Antalet fyllningar att välja bland är många och en hel del av dem har sitt ursprung i Skuleskogens skafferi. Alla råvaror håller måttet för fairtrade och är ekologiska.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Fiskarfänget ligger fint i Norrfällsviken

Fiskarfänget ligger fint i Norrfällsviken

Fiskarfänget

I Norrfällsvikens gamla fiskeläge, med anor från 1600-talet, ligger restaurang Fiskarfänget.Här kan du i genuin sjöbodsmiljö avnjuta hemlagad fisk upptagen från egen fiskebåt. Här serveras allt från fika, dagens lunch och à la carte till skärgårdsbuffé och räkfrossa.

Restaurangen ligger i en sjöbod i Norrfällsvikens hamn och är ett populärt utflyktmål. Skärgårdsbuffé och fiskförsäljning.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Lundgrens lantbruk

Bertil Lundgren, Lundgrens lantbruk

Bondens frys/Lundgrens lantbruk

Lundgrens lantbruk ligger i Nässom, Bjärtrå. Här bedrivs en ekologisk och klimatcertifierad köttproduktion. På gården finns ett styckeri, ett bryggeri och en camping. Förutom att man kan beställa kött direkt från företaget har de startat konceptet Bondens frys, vilket innebär att frysboxar med kött finns utlokaliserade på ett antal butiker i kommunen.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Kustens gårdsbryggeri

Kustens gårdsbryggeri

Kustens gårdsbryggeri har sin hemmatillhörighet på samma fastighet som Lundgrens lantbruk. Produktionen är relativt ny; första bryggningen gjordes 2018. Idag finns ölen att köpa på flertalet restauranger, affärer och Systembolag i närområdet. Man anordnar även bryggerivisningar och provsmakningar.

Vid Kramfors kommuns företagsgala 2018 blev företaget belönat med utmärkelsen Årets Startup.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Ost från Forseds getgård. Foto: Hans Åström

Forseds getgård

Forseds getgård är ett gårdsmejeri där man tillverkar getmese och olika typer av getost samt egna tillbehör till ostarna. Numera görs också exklusiva vitmögelostar på gården.

De cirka 50 getterna mjölkas morgon och kväll och sedan ystas ost och mese. I gårdsbutiken finns olika ostar, tunnbröd, vindelrökt fläskfilé och vindelrökt skinka till försäljning. Produkterna kan man även köpa i ett antal livsmedelsbutiker runt om i länet. Här kan man gå på getsafari i naturlig miljö.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Honungsbutiken i Noraström

Honungsbutiken i Noraström

Honungsbutiken och café

Honung från Höga Kusten – världsarvet på burk!

Honungsbutiken med tillhörande café ligger i Noraström. Det finns honung i allt du kan äta i caféet. På menyn står bland annat kanelbullar, honungsflarn, honungsglass, moussetårta, belgiska våfflor, whiskyfrallor med mera!

Försäljning av smaksatt honung, bland annat High Coast Whisky.
Ankor och höns, visningsträdgård.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Östanö skafferi

Östanö skafferi

Östanö skafferi har tyvärr stängt sommaren 2020 på grund av coronapandemin.

Rabarerkafé i Östanö, Noraström, där det serveras allehanda bakverk med rabarber i olika former. I anslutning finns en ekologisk rabarberodling och en gårdsbutik med bland annat marmelad, saft och chutney. På kaféet ordnas bl.a. spelningar och annan underhållning.

Läs mer Länk till annan webbplats.

I Ådalens och Höga kustens kuperade natur samsas vidsträckta skogar, hav och älv med ett levande odlingslandskap. Här finns öppna trädgårdar och odlingar i stor och liten skala.

Här får du några tips. Besök gärna företagens egna webbsidor för att se vilka öppettider de har, eftersom många enbart har öppet under högsäsongen.

Villa Fraxinus

Villa Fraxinus

Villa Fraxinus

Visningsträdgård, café och restaurang i Hyndtjärn, Nordingrå.

Besök en fantastisk visningsträdgård där det finns något för både öga och gom. Ett måste för finsmakaren och den trädgårdsintresserade.

Villa Fraxinus byggdes upp under slutet av 1970-talet. Trädgården är uppbyggd av flera olika trädgårdsrum som besökaren kan vandra igenom. Här finns såväl anlagda rum, som naturens egna.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Allsta gård

Allsta gård

I Bjärtrå ligger Allsta gård med sina odlingar av ekologiska grönsaker och sitt kretsloppshus. Det vackra huset rymmer både ett café och ett B&B. Under säsong säljer de sina ekologiska grönsaker, förädlingar, matbröd samt produkter från andra lokala producenter.  

Läs mer Länk till annan webbplats.

Milstabbarna gård

Milstabbarna gård

Milstabbarna Gårdsbutik i Noraström är ett nytt utflyktsmål i världsarvet. Här hittar du allehanda hantverk att tillgå och unna dig. Kulturarvsgrönsaker odlade på gården i mån av tillgång. Snittblommor, smide, honung, byggnadsvård.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Storsjö camping och trädgård

Storsjö camping och trädgård

Storsjö camping och trädgård

Storsjö camping är en gemytlig familjecamping i Herrskog, mittemot Storsjöbadet. Här finns också en visningträdgård. Även möjlighet att köpa grönsaker och plantor.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Docksta sko

Docksta Sko

Docksta Sko är en av få skofabriker som finns kvar i Sverige. Med anor från 1923 sker skoproduktionen fortfarande för hand med ett gediget hantverk. Fokus på hållbarhet och kvalitet är detsamma som när fabriken startade för snart 100 år sedan.

Här hittar du klassiker som Gunilla, Patrik och Karl-Astrid, slippers för hela familjen. Men även nya modeller som exempelvis Docksta Brogues som är framtagen i samarbete med Mats Theselius.

Hela sortimentet finns på webbshopen www.dockstasko.se. Företaget har en populär fabriksbutik där man kan fynda provkollektioner och andrahandssortering till nedsatt pris.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Ateljé Sigbritt Mann

Ateljé Sigbritt Mann

Ateljé Sigbritt Mann

Sigbritt Mann är silversmed och metallkonstnär med verksamhet i Salsåker, mellan Nordingrå och Ullånger.

Sigbritt formger och tillverkar allt från smycken, som säljs i smedjan, till större silverföremål för till exempel kyrkor. För att skapa spännande kontraster och uttryck kombineras silvret ofta med andra metaller/material.Även kurser i silversmide anordnas.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Skare ljus

Skare ljus

Skare ljus

Skare butik och stöperi ligger beläget på Hornöberget intill Hotell Höga Kusten. I stöperiet har du möjlighet att se tillverkning samt köpa vackra ljus. I butiken finns ett brett sortiment av design från världens alla hörn och lokala eldsjälar.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Tindra ljusstöperi

Tindra ljusstöperi

Tindra ljusstöperi

Tindra ljusstöperi har sin verksamhet i Omne, Nordingrå. Här stöps både traditionella grenljus och modernare ljuskronor av egen design.

Kunnandet grundar sig på erfarenheter från flera generationer ljusstöpare, receptet på ljusblandningen gått i arv. Blandningen innehåller äkta bivax, vilket ger ljusen dess speciella lyster. Varje ljus formas för hand och förpackas väl. Här kan man få se hur hantverket går till och det finns möjlighet att köpa ljusen.

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg