07 oktober 2019

Vilken detaljplan gäller för din tomt?

Nu kan du på ett enkelt sätt se vilken detaljplan och vilka planbestämmelser som gäller för just din tomt i Kramforskartan – kartan som visar fastighetsgränser, skolor, återvinningsstationer, tomter till salu och annat som rör våra verksamheter.

Miljö- och byggavdelningen har ett omfattande kartmaterial. Delar av materialet är förbehållet internt bruk men vi har också ett publikt material som vi kan dela med oss av. Det finns i Kramforskartan som också utvecklas kontinuerligt med nya kartlager.

Mohammad Alobid är GIS-samordnare vid Miljö- och byggavdelningen. Han har i dagarna tillsammans med planhandläggarna Ida Westman och Stina Sahlén gjort det möjligt att se detaljplaner och planbestämmelser i Kramfors kommun.

- Frågor om ens tomt omfattas av en detaljplan eller om vilka planbestämmelser som gäller i området där man funderar på att köpa fritidshus är mycket vanliga, både från privatpersoner och från mäklarbyråer. Nu finns dessa uppgifter i Kramforskartan, berättar Ida Westman.

Så här gör du

  1. Gå till https://map.kramfors.se Länk till annan webbplats..
  2. Zooma in på det område eller den tomt du vill veta mer om.
  3. Välj "Bygga, bo och miljö" i menyn till vänster och sedan underrubriken "Detaljplaner".
  4. Här kan du välja om du vill se plangränser eller olika bestämmelser som hör till detaljplanerna.
  5. Genom att välja "i" – infomationsknappen i menyn ovanför kartan kan du sedan klicka på det område eller den tomt du är intresserad av och få upp information om vilken detaljplan och vilka bestämmelser som gäller just där. Du måste tända de lager du vill ha information om.

Bilden nedan visar ett exempel. Där kan man se att där Krambo nu bygger sitt nya bostadshus Monarken gäller detaljplanen ”Kvarteret Garaget” och att den antogs 2018-01-05. Där finns också en egenskapsbestämmelse, ”Högsta totalhöjd 25 meter”. Bostadshuset syns inte på kartan eftersom att det fortfarande byggs.

Exempelbild som visar hur detaljplanekartan kan se ut

Kramforskartan, lagren egenskapsbestämmelser och plangränser tända.

Navigering

Kramforskartan når du också via symbolen och länken "Karta" som ligger i topp på alla sidor på webbplatsen.

Bild som illustrerar med pil hur man navigerar på kramfors.se för att hitta kartan

Visar gränserna rätt?

Detaljplanerna i Kramforskartan kommer från Miljö- och byggavdelningen. Kramforskartan är endast en enkel sammanfattning och digital tolkning av de fysiska plankartor som finns på avdelningen. För att få en fullständig version av en detaljplan ombeds du höra av dig till miljö och bygg på mob@kramfors.se.

Testa själv i kartan nedan eller klicka dig vidare till https://map.kramfors.se/spatialmap Länk till annan webbplats.


Visa karta med alla teman i eget fönster

Uppdaterad: Sidansvarig: Erik Andrèe

Frågor kring nyheten?

Ida Westman
Planhandläggare
Tel: 0612-803 61
ida.westman@kramfors.se